Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.leden 18:37

Naučí. Problémy to nezpůsobí. Je plno přeučených leváků (a dokonce i praváků). Ale nemusíš se hned přeorientovávat na pravorukou. Když budeš hrát dobře pravou, nestane se z tebe hned pravá, jen budeš umět hrát na pravorukou kytaru.
Slyšel jsem o tom, že když se někdo snaží naučit na druhou ruku, tak mu to může způsobit nějaké komplikace, hlavně nějaké problémy s řečí jako například koktání nebo zadrhávání. Za mě jsou to naprosté nesmysly. Nikoho takového, kdo by kvůli tomu měl nějaké problémy jsem nepotkal ani o něm neslyšel. Kdysi (dávno) se říkalo, že to souvisí s tím, že právaci jsou praváky kvůli levé hemisféře a leváci kvůli pravé hemisféře. Ale vědci vždy něco zjišťují, objevují (hlavně jsou nejlepší ty články, které začínají „američtí vědci zjistili…“ :D). Já jsme zase četl, že vůbec ty hemisféry nehrají roli, jako takovou, která jim byla přisuzována (pravá hemisféra znamená leváky, kreativitu, tvůrčí schopnosti, levá hemisféra zase praváky a je spíš spojená s loiikou a racionálnem). Co jsem četl, tak že to takhle nefunguje a že mozek je komplexní a složitý systém a nejde o žádné prevažování hemisfér. Sice různé části mozku jsou odpovědné za určitou věc (např za spánek atd), ale to je tak vše. Navíc to funguje celé dohromady a levá hemisféra znamená logiku a práva kreativitu je prý nesmysl. A nějaké přeučování rukou by vůbec v ničem vadit ruku. Chudáci ti, co přišli o svou dominantní ruku. Teď už nemůžou nic dělat a na tu zbylou ruku se učit nemohou z obav, že by jim to způsobilo nějaké potíže. :DDD Jak říkám, nesmysly. Tolik lidí přišlo o svou dominantní ruku (dokonce i umělci) a normálně pak fungovali se svou zbylou rukou, kterou vyučili, aby plně zastoupila tu chybějící dominantní.
Já třeba jsem pravák od narození a naučil jsem se kreslit levou (protože jsem chtěl) a taky hrát levou tenis a squash ( i oběma současně). Protože jsem ji prostě chtěl vycvičit a říkat, že jsem šikovný na obě ruce. A vůbec žádné problémy z toho nemám. Naopak toho teď umím víc a levá je skoro stejně tak obratná jako pravá (i když je ta pravá stále dominantní). Už dlouho jsem chtěl být obouruký a proto i drobné úkony občas dělám levou rukou, jako i čištění zubů, jedení polévky levou atd.
Tyhle nesmysly o tom, že ti to učení na druhou ruku bude způsobovat nějaké problémy jsou zastaralé a ničím nepotvrzené nesmysly, snad ještě z dob socialismu (protože to tvrdí hlavně důchodci, že „to tak slyšeli“). Zajímavé, že ale zrovna v té době byli myslím leváci nuceni se učit na pravou ruku. Asi že tato „anomálie“ jakou je levorukost byla považována za nějakou úchylku nebo bůhví co. Prostě komunisti.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.leden 19:01

Naučí. Problémy to nezpůsobí. Je plno přeučených leváků (a dokonce i praváků). Ale nemusíš se hned přeorientovávat na pravorukou. Když budeš hrát dobře pravou, nestane se z tebe hned pravák, jen budeš umět hrát na pravorukou kytaru.
Slyšel jsem o tom, že když se někdo snaží naučit na druhou ruku, tak mu to může způsobit nějaké komplikace, hlavně problémy s řečí jako například koktání nebo zadrhávání. Za mě jsou to naprosté nesmysly. Nikoho takového, kdo by kvůli tomu měl nějaké problémy, jsem v životě nepotkal ani o něm neslyšel ani neviděl nějaký názorný příklad nebo důkaz. Kdysi (dávno) se říkalo, že to souvisí s tím, že právaci jsou praváky kvůli levé hemisféře a leváci kvůli pravé hemisféře. Ale vědci vždy něco zjišťují, objevují (hlavně jsou nejlepší ty články, které začínají „američtí vědci zjistili…“ :D). Já jsem zase četl, že vůbec ty hemisféry nehrají roli, jako takovou, která jim byla přisuzována (pravá hemisféra znamená leváky, kreativitu, tvůrčí schopnosti, levá hemisféra zase praváky a je spíš spojená s logikou a racionálnem). Co jsem četl, tak že to takhle nefunguje a že mozek je komplexní a složitý systém a nejde o žádné prevažování hemisfér. Sice různé části mozku jsou odpovědné za určitou věc (např za spánek, paměť atd), ale to je tak vše. Navíc to funguje celé dohromady a že by levá hemisféra znamenala logiku a práva kreativitu je prý nesmysl. A nějaké přeučování rukou by vůbec v ničem vadit nemělo. Chudáci ti, co přišli o svou dominantní ruku. Teď už nemůžou nic dělat a na tu zbylou ruku se učit nemohou z obav, že by jim to způsobilo nějaké potíže. :DDD Jak říkám, nesmysly. Tolik lidí přišlo o svou dominantní ruku (dokonce i umělci) a normálně pak fungovali se svou zbylou rukou, kterou vyučili, aby plně zastoupila tu chybějící dominantní.
Já třeba jsem pravák od narození a naučil jsem se kreslit levou (prostě proto, že jsem chtěl) a taky hrát levou tenis a squash ( i oběma současně). Protože jsem ji prostě chtěl vycvičit a říkat, že jsem šikovný na obě ruce. A vůbec žádné problémy z toho nemám. Naopak toho teď umím víc a levá je skoro stejně tak obratná jako pravá (i když je ta pravá stále dominantní). Už dlouho jsem chtěl být obouruký a proto i drobné úkony občas dělám levou rukou, abych ji procvičil, jako i čištění zubů, jedení polévky levou atd.
Tyhle nesmysly o tom, že ti to učení nedominantní ruky bude způsobovat nějaké problémy jsou zastaralé a ničím nepotvrzené nesmysly, snad ještě z dob socialismu (protože to tvrdí hlavně důchodci, že „to tak slyšeli“). Zajímavé, že ale zrovna v té době byli myslím leváci nuceni se učit na pravou ruku. Asi že tato „anomálie“ jakou je levorukost byla považována za nějakou úchylku nebo bůhví co. Prostě komunisti.