Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.říjen 10:09

https://cojeto­.superia.cz/ji­dlo/lokse.php

"Lokše čili patenty, šumpále. laty a další názvy podle oblastí, kde se dělají, jsou bramborové placky, známé především na jihu Moravy a západě Slovenska.

Pojem lokše se okrajově používá i pro označení širokých polévkových nudlí. Postup přípravy lokší je jednoduchý, brambory se uvaří a nastrouhají. Pak se přidá sůl a mouka a všechny suroviny se smíchají. Důkladně vypracované těsto je pak potřeba rozválet na placky, ideálně velmi tenké.

Placky se pečou na rozpálené plotně bez použití tuků. Podávat se mohou naslano, jako příloha pomazané sádlem nebo plněné masem či kysaným zelím. Varianta na sladko je populární především na Moravě. Nejčastěji se připravují zavinuté s povidly, posypané cukrem a mletým mákem, popřípadě polité máslem.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.říjen 10:12

https://cojeto­.superia.cz/ji­dlo/lokse.php

"Lokše čili patenty, šumpále. laty a další názvy podle oblastí, kde se dělají, jsou bramborové placky, známé především na jihu Moravy a západě Slovenska.

Pojem lokše se okrajově používá i pro označení širokých polévkových nudlí. Postup přípravy lokší je jednoduchý, brambory se uvaří a nastrouhají. Pak se přidá sůl a mouka a všechny suroviny se smíchají. Důkladně vypracované těsto je pak potřeba rozválet na placky, ideálně velmi tenké.

Placky se pečou na rozpálené plotně bez použití tuků. Podávat se mohou naslano, jako příloha pomazané sádlem nebo plněné masem či kysaným zelím. Varianta na sladko je populární především na Moravě. Nejčastěji se připravují zavinuté s povidly, posypané cukrem a mletým mákem, popřípadě polité máslem.


Na netu je o tomto pokrmu mnoho informací, receotů atd.
https://www.go­ogle.com/sear­ch?client=fire­fox-b-d&q=co+jsou+lok%C5%A1e

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.říjen 10:38

https://cojeto­.superia.cz/ji­dlo/lokse.php

"Lokše čili patenty, šumpále. laty a další názvy podle oblastí, kde se dělají, jsou bramborové placky, známé především na jihu Moravy a západě Slovenska.

Pojem lokše se okrajově používá i pro označení širokých polévkových nudlí. Postup přípravy lokší je jednoduchý, brambory se uvaří a nastrouhají. Pak se přidá sůl a mouka a všechny suroviny se smíchají. Důkladně vypracované těsto je pak potřeba rozválet na placky, ideálně velmi tenké.

Placky se pečou na rozpálené plotně bez použití tuků. Podávat se mohou naslano, jako příloha pomazané sádlem nebo plněné masem či kysaným zelím. Varianta na sladko je populární především na Moravě. Nejčastěji se připravují zavinuté s povidly, posypané cukrem a mletým mákem, popřípadě polité máslem."


Na netu je o tomto pokrmu mnoho informací, receptů atd.
https://www.go­ogle.com/sear­ch?client=fire­fox-b-d&q=co+jsou+lok%C5%A1e