Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 27.srpen 16:51

Vůle s pilností skutečně zmůže snad všechno. Souhlasím, že člověk může dělat dobře hlavně jen to, co dělat chce (co ho baví). Pokud se mu to hnusí, tak moc produktivní a úspěšný nebude. A určitě ne šťastný.
Ale na druhou stranu si nemyslím, že může dělat jen, co chce. I když by mohl (s dostatečnou vůlí a pilností :)). A taky si nemyslím, že nemůže chtít, aby chtěl, protože to není tak jednoduché. Člověka něco může bavit a něco nemusí. Ale kolikrát sám neví, co ho baví nebo co by mohlo. A i u těch věcí/činností, kterého nebaví/nezajímají stačí někdy jen probudit vášeň – jen přijít jak na to. Někdy záleží jen na samotném přístupu člověka – ajký má k daným věcem postoj (a ten si vytváří sám ve své hlavě). Takže ze mě ano. Člověk se může „přinutit“ k tomu, aby chtěl, aby ho to bavilo. Taky posilování nebo kterýkoli sport může člověk milovat a nenávidět (ale každého může bavit, jen k tomu musí změnit přístup). Totéž lze říct o dějepisu, literatuře a čtení knih, každém oboru a druzích práce. Člověka může něco velmi bavit i velmi nudit. Je to individuální, ale myslím, že jen záleží na tom postoji jedince a jeho přístupu k té věci. A každý ten přístup může změnit (z negativního na pozitivní, ale bohužel i naopak).

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 27.srpen 17:22

Vůle s pilností skutečně zmůže snad všechno. Souhlasím, že člověk může dělat dobře hlavně jen to, co dělat chce (co ho baví). Pokud se mu to hnusí, tak moc produktivní a úspěšný nebude. A určitě ne šťastný.
Ale na druhou stranu si nemyslím, že může dělat jen, co chce. I když by mohl (s dostatečnou vůlí a pilností :)). A taky si nemyslím, že nemůže chtít, aby chtěl, protože to není tak jednoduché. Člověka něco může bavit a něco nemusí. Ale kolikrát sám neví, co ho baví nebo co by mohlo. A i u těch věcí/činností, kterého nebaví/nezajímají stačí někdy jen probudit vášeň – jen přijít jak na to. Někdy záleží jen na samotném přístupu člověka – jaký má k daným věcem postoj (a ten si vytváří sám ve své hlavě). Takže za mě ano. Člověk se může „přinutit“ k tomu, aby chtěl, aby ho to bavilo. Taky posilování nebo kterýkoli sport může člověk buď milovat nebo nenávidět (ale každého může bavit, jen k tomu musí změnit přístup a najít si k zomu cestu). Totéž lze říct o dějepisu, literatuře a čtení knih, každém oboru a druzích práce. Člověka může něco velmi bavit i velmi nudit. Je to individuální, ale myslím, že jen záleží na tom postoji jedince a jeho přístupu k té věci. A každý ten přístup může změnit (z negativního na pozitivní, ale bohužel i naopak).