Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.leden 8:42

„Celozrnná mouka se vyrábí umletím celého zrna, zatímco bílá mouka vzniká umletím pouze vnitřní moučné části.“

" Dříve zrní mleli nejčastěji mezi otáčejícími se kameny, na tzv. kamenných mlýnech. Každá mouka tehdy byla celozrnná, protože obsahovala všechny části obilného zrna.

Od 19. století se začala vyrábět bílá mouka, která je trvanlivější. Obilná zrna se začala vymílat, to znamená, že před mletím byla odstraňována jak vnější vrstva, tak klíček a zůstávala pouze vnitřní moučná část, jejímž umletím vzniká tzv. bílá mouka"

https://www.cou­ntrylife.cz/ce­lozrnna-mouka

Výroba celozrnné mouky navazuje na starý způsob výroby.

"Oproti klasické bílé mouce je celozrnná mouka dražší, což je způsobeno šetrnějším výrobním procesem. Ty nejkvalitnější mouky se melou na mlýnských kamenech, čímž zůstávají všechny důležité látky zachovány. Tento typ výroby je oproti výrobě klasické bílé mouky náročnější.

Do ceny vstupuje také fakt, že celozrnná mouka se často vyrábí v ekologicky kontrolovaném zemědělství, které je náročnější na vzrůst. Taková mouka má označení bio."

Více na: https://www.da­ma.cz/clanek/ce­lozrnna-mouka-zitna-psenicna-i-spaldova-jak-je-vyuzit-na-peceni

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.leden 8:50

„Celozrnná mouka se vyrábí umletím celého zrna, zatímco bílá mouka vzniká umletím pouze vnitřní moučné části.“

" Dříve zrní mleli nejčastěji mezi otáčejícími se kameny, na tzv. kamenných mlýnech. Každá mouka tehdy byla celozrnná, protože obsahovala všechny části obilného zrna.

Od 19. století se začala vyrábět bílá mouka, která je trvanlivější. Obilná zrna se začala vymílat, to znamená, že před mletím byla odstraňována jak vnější vrstva, tak klíček a zůstávala pouze vnitřní moučná část, jejímž umletím vzniká tzv. bílá mouka"

https://www.cou­ntrylife.cz/ce­lozrnna-mouka

1. Jedna verze. Výroba celozrnné mouky navazuje na starý způsob výroby.

"Oproti klasické bílé mouce je celozrnná mouka dražší, což je způsobeno šetrnějším výrobním procesem. Ty nejkvalitnější mouky se melou na mlýnských kamenech, čímž zůstávají všechny důležité látky zachovány. Tento typ výroby je oproti výrobě klasické bílé mouky náročnější.

Do ceny vstupuje také fakt, že celozrnná mouka se často vyrábí v ekologicky kontrolovaném zemědělství, které je náročnější na vzrůst. Taková mouka má označení bio."

Více na: https://www.da­ma.cz/clanek/ce­lozrnna-mouka-zitna-psenicna-i-spaldova-jak-je-vyuzit-na-peceni


2. Jak se vyrábí celozrnná mouka.

Ve videu výrobci tvrdí, že vyrobit celozrnnou mouku je snazší, takže by neměla být dražší. Zřejmě jde o to, že se doporučuje tato mouka, protože je zdravější, i když méně trvanlivá. Toho zřejmě využívají i výrobci. Svět chce být klamán.

https://www.te­levizeseznam.cz/vi­deo/jidlo-s-r-o/pecivo-4-legenda-o-celozrnnosti-235757

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.leden 8:58

Záleží na tom, které informace si přečtete.

„Celozrnná mouka se vyrábí umletím celého zrna, zatímco bílá mouka vzniká umletím pouze vnitřní moučné části.“

" Dříve zrní mleli nejčastěji mezi otáčejícími se kameny, na tzv. kamenných mlýnech. Každá mouka tehdy byla celozrnná, protože obsahovala všechny části obilného zrna.

Od 19. století se začala vyrábět bílá mouka, která je trvanlivější. Obilná zrna se začala vymílat, to znamená, že před mletím byla odstraňována jak vnější vrstva, tak klíček a zůstávala pouze vnitřní moučná část, jejímž umletím vzniká tzv. bílá mouka"

https://www.cou­ntrylife.cz/ce­lozrnna-mouka

1. Jedna verze. Výroba celozrnné mouky navazuje na starý způsob výroby.

"Oproti klasické bílé mouce je celozrnná mouka dražší, což je způsobeno šetrnějším výrobním procesem. Ty nejkvalitnější mouky se melou na mlýnských kamenech, čímž zůstávají všechny důležité látky zachovány. Tento typ výroby je oproti výrobě klasické bílé mouky náročnější.

Do ceny vstupuje také fakt, že celozrnná mouka se často vyrábí v ekologicky kontrolovaném zemědělství, které je náročnější na vzrůst. Taková mouka má označení bio."

Více na: https://www.da­ma.cz/clanek/ce­lozrnna-mouka-zitna-psenicna-i-spaldova-jak-je-vyuzit-na-peceni


2. Jak se vyrábí celozrnná mouka., celozrnné pečivo pravé, případně obarvené atd.

Ve videu výrobci tvrdí, že vyrobit celozrnnou mouku je snazší, takže by neměla být dražší. Zřejmě jde o to, že se doporučuje tato mouka, protože je zdravější, i když méně trvanlivá. Toho zřejmě využívají i výrobci. Svět chce být klamán. Zájmu využívají výrobci.

https://www.te­levizeseznam.cz/vi­deo/jidlo-s-r-o/pecivo-4-legenda-o-celozrnnosti-235757