Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.leden 22:20

Není. Rozdíl je v technologii mletí – celozrnná mouka obsahuje otruby zatímco žitná mouka chlebová je většiny těchto příměsí zbavena. Při mletí pšenice se získává 17–18,5 % otrub, žita 20–25 % otrub a ječmene asi 22 % otrub. Otrub se využívá hlavně v krmivářství. V 17. století v Japonsku jich bylo užíváno i jako hnojiva. Proti dřívějším názorům, že otruby jsou v potravě bezcenné, stojí nový poznatek, že tzv. balastní látky podávané v přiměřených dávkách mají příznivý dietetický vliv.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 20.leden 22:26

Není. Rozdíl je v technologii mletí – celozrnná mouka obsahuje otruby zatímco žitná mouka chlebová je většiny těchto příměsí zbavena. Při mletí pšenice se získává 17–18,5 % otrub, žita 20–25 % otrub a ječmene asi 22 % otrub. Otrub se využívalo hlavně v krmivářství. V 17. století v Japonsku jich bylo užíváno i jako hnojiva. Proti dřívějším názorům, že otruby jsou v potravě bezcenné, stojí nový poznatek, že tzv. balastní látky podávané v přiměřených dávkách mají příznivý dietetický vliv. Já osobně tvrzení o zdravotní prospěšnosti otrub považuji za šikovný obchodnický fígl. Podobně jako u melasy nebo syrovátky.