Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.prosinec 12:20

ve zkratce ? Je to zmatek, protože jinak si ten index definuje samsung, jinak ho definují jiní výrobci a přidávají si do něj vlastní aspekty kterými se proti konkurenci zvýhodňují.

Dlouhá verze ? je to snaha jediný číslem obsáhnout kvalitativní úroveň televizoru, což je dost obtížný úkol. Zvlášť když uvážíme co všechno dnes televizory s obrazem vyvádí a co umí. Už to není jen o tom jaký typ matice diod máte zda tn, va, ips či amoled, to byly časy kdy bylo srovnání tak jednoduché … dnes se vám do toho montuje frekvence panelu, schopnost dopočítávat snímky chybějící snímky na tuto frekvenci (a přitom zhodnotit jak kvalitní je algoritmus pro tento dopočet), schopnost vylepšít detaily ve zdroji s nízkým rozlišením pomocí A.I. upscaling, opravit zjevné mpeg artefakty způsobené příliš vysokou úrovní či opakovaným transkódováním pomocí ztrátové komprese, index se snaží rozsoudit televizory s amoled pixely či ips zvyšující kontrast metodami local dimming či dokonce micro dimming, filtr pro redukci šumu, bitovou barevnou hloubku umocněnou opět dynamikou podsvětlení HDR+ a nakonec je těch aspektů tolik, če to číslo neříká nic …nemá skoro žádnou vypovídací hodnotu, rozhodně se podle něj nedají objektivně porovnávat dva produkty různých výrobců.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 16.prosinec 12:26

ve zkratce ? Je to zmatek, protože jinak si ten index definuje samsung, jinak ho definují jiní výrobci a přidávají si do něj vlastní aspekty kterými se proti konkurenci zvýhodňují.

Dlouhá verze ? je to snaha jediný číslem obsáhnout kvalitativní úroveň televizoru, což je dost obtížný úkol. Zvlášť když uvážíme co všechno dnes televizory s obrazem vyvádí a co umí. Už to není jen o tom jaký typ matice diod máte zda tn, va, ips či amoled, to byly časy kdy bylo srovnání tak jednoduché … dnes se vám do toho montuje frekvence panelu, schopnost dopočítávat snímky chybějící snímky na tuto frekvenci (a přitom zhodnotit jak kvalitní je algoritmus pro tento dopočet), schopnost vylepšít detaily ve zdroji s nízkým rozlišením pomocí A.I. upscaling, opravit zjevné mpeg artefakty způsobené příliš vysokou úrovní či opakovaným transkódováním pomocí ztrátové komprese, index se snaží rozsoudit televizory s amoled pixely či ips zvyšující kontrast metodami local dimming či dokonce micro dimming, filtr pro redukci šumu, bitovou barevnou hloubku umocněnou opět dynamikou podsvětlení HDR+ a nakonec je těch aspektů tolik, če to číslo neříká nic …nemá skoro žádnou vypovídací hodnotu, rozhodně se podle něj nedají objektivně porovnávat dva produkty různých výrobců. Jde o to že to nikdy nemůže být vzato důsledně, třeba jak byste chtěli v indexu porovnat dvě obrazovky které mají stejné rozlišení ale různé uspořádání pixelů, jedna to matice a druhá třeba do hexagonální mřížky. PQI se nakonec jen zneužívá marketingem a vypovídací hodnotu téměř nemá.