Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.březen 10:34

"Spíše než mamuty se živili lovem menších zvířat, například sobů, nosorožců, divokých koní nebo medvědů, ale také bobrů, lišek a zajíců. A pochopitelně jakožto všežravci konzumovali také různé části rostlin a hmyz.

https://zoomma­gazin.iprima.cz/pu­tovani-s-pravekymi-zviraty/storchovi-lovci-mamutu-jsou-mytus-mamuta-ulovili-jen-obcas-skutecny

"Lidé maso opékali, pekli nebo dusili v jámách, nad nimiž rozdělali oheň. Vařili v nádobách rostlinného původu nebo ve vacích z kůže. Ptáky obalovali hlínou i s peřím, upekli je, potom odloupli hliněnou krustu a zůstalo jim čisté měkké maso. Vařilo se v keramických nádobách bez polevy, které byly křehké a snadno praskaly. Některé nádoby měly po obvodu ouška, do kterých se uchycoval provaz nebo jiný materiál. V těchto nádobách se asi ohřívala voda nebo se v nich vařilo jídlo nad ohništěm. Na studenou vodu měli dřevěná vědra, sudy nebo kádě.

Lidé přebytky masa sušili a udili. V chladnějším počasí ukládali maso do vody, protože studená voda ho dokázala uchovat. A když voda zmrzla, maso vydrželo čerstvé a bylo také chráněno před šelmami. Pro čerstvé maso využívali zásobní jámy. K dlouhodobému sušení a uskladnění používali nadzemní plošiny na kůlech." atd.

http://dortiky­.happz.cz/index­.php/2017/05/stra­va-v-historii-pravek-maso-maso-maso/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.březen 11:45

"Spíše než mamuty se živili lovem menších zvířat, například sobů, nosorožců, divokých koní nebo medvědů, ale také bobrů, lišek a zajíců. A pochopitelně jakožto všežravci konzumovali také různé části rostlin a hmyz.

https://zoomma­gazin.iprima.cz/pu­tovani-s-pravekymi-zviraty/storchovi-lovci-mamutu-jsou-mytus-mamuta-ulovili-jen-obcas-skutecny

"Lidé maso opékali, pekli nebo dusili v jámách, nad nimiž rozdělali oheň. Vařili v nádobách rostlinného původu nebo ve vacích z kůže. Ptáky obalovali hlínou i s peřím, upekli je, potom odloupli hliněnou krustu a zůstalo jim čisté měkké maso. Vařilo se v keramických nádobách bez polevy, které byly křehké a snadno praskaly. Některé nádoby měly po obvodu ouška, do kterých se uchycoval provaz nebo jiný materiál. V těchto nádobách se asi ohřívala voda nebo se v nich vařilo jídlo nad ohništěm. Na studenou vodu měli dřevěná vědra, sudy nebo kádě.

Lidé přebytky masa sušili a udili. V chladnějším počasí ukládali maso do vody, protože studená voda ho dokázala uchovat. A když voda zmrzla, maso vydrželo čerstvé a bylo také chráněno před šelmami. Pro čerstvé maso využívali zásobní jámy. K dlouhodobému sušení a uskladnění používali nadzemní plošiny na kůlech." atd.

http://dortiky­.happz.cz/index­.php/2017/05/stra­va-v-historii-pravek-maso-maso-maso/

Když mamuta ulovili jen ojediněle, to ostatní uskladnění záleželo na tom, jak velká byla rodina.