Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 14.říjen 9:50

Při ořezávání stromů existuje několik pojmů,

"Větevní kroužek – malý zával, kde větev nebo výhon přisedají k větvi vyššího řádu nebo ke kmenu. Právě v tomto místě vedeme řez, když potřebujeme celou větev odstranit a rána se i nejrychleji hojí.

Chyby – větev se odřízne nad větvením kroužkem, vzniká nežádoucí čípek „věšák“ ze zbytku dřeva, které postupně zasychá a uhnívá, bývá častým místem druhotné infekce. Také se řeže až pod větevním kroužkem, kdy se hrubě zasahuje do další větve či kmenu a vzniká neadekvátní dlouhá a především i hluboká rána. Velmi špatně se hojí, jedinečná příležitost pro infekci. Zejména při zasažení kmene může být důvodem postupného předčasného úhynu stromu nebo vzniku nežádoucích nádorů." atd.

http://loskutak­.nova.cz/clanek/ochra­naavyziva/rez-stromu-chybne-a-spravne.html

http://www.flo­ranazahrade.cz/rez-stromu/

Zde najdete fotografii, jak se má ořezávat.

"Řez po sklizni – je typický pro peckoviny, které se mimo sezonu prakticky neřežou. Zkrácení dlouhých letorostů na třetinu má za cíl založení květních pupenů v jejich dolní polovině.

U višní se v této době používá varianta tohoto řezu – řez na čípek, který přinutí strom k vyrašení spících pupenů u báze větve a zabrání tak typickému vyholování dlouhých větví. Termín řezu je dán dobou sklizně konkrétní odrůdy, u velmi pozdních odrůd slivoní, a především broskvoní se provádí až na jaře."

http://www.flo­ranazahrade.cz/rez-stromu/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 14.říjen 9:52

Při ořezávání stromů existuje několik pojmů.

"Větevní kroužek – malý zával, kde větev nebo výhon přisedají k větvi vyššího řádu nebo ke kmenu. Právě v tomto místě vedeme řez, když potřebujeme celou větev odstranit a rána se i nejrychleji hojí.

Chyby – větev se odřízne nad větvením kroužkem, vzniká nežádoucí čípek „věšák“ ze zbytku dřeva, které postupně zasychá a uhnívá, bývá častým místem druhotné infekce. Také se řeže až pod větevním kroužkem, kdy se hrubě zasahuje do další větve či kmenu a vzniká neadekvátní dlouhá a především i hluboká rána. Velmi špatně se hojí, jedinečná příležitost pro infekci. Zejména při zasažení kmene může být důvodem postupného předčasného úhynu stromu nebo vzniku nežádoucích nádorů." atd.

http://loskutak­.nova.cz/clanek/ochra­naavyziva/rez-stromu-chybne-a-spravne.html

http://www.flo­ranazahrade.cz/rez-stromu/

Zde najdete fotografii, jak se má ořezávat.

"Řez po sklizni – je typický pro peckoviny, které se mimo sezonu prakticky neřežou. Zkrácení dlouhých letorostů na třetinu má za cíl založení květních pupenů v jejich dolní polovině.

U višní se v této době používá varianta tohoto řezu – řez na čípek, který přinutí strom k vyrašení spících pupenů u báze větve a zabrání tak typickému vyholování dlouhých větví. Termín řezu je dán dobou sklizně konkrétní odrůdy, u velmi pozdních odrůd slivoní, a především broskvoní se provádí až na jaře."

http://www.flo­ranazahrade.cz/rez-stromu/

Podívejte se na obrázky, kde „řez na čípek“ uvidíte.

https://www.go­ogle.com/sear­ch?q=%C5%99ez+na+%C4%8D%­C3%ADpek&clien­t=firefox-b&source=lnms&tbm­=isch&sa=X&ved=­0ahUKEwjG74Wfu­YXeAhWQDuwKHTbHCJgQ_A­UIDigB&biw=1106&b­ih=882