Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.duben 15:19

Peckoviny je vhodné řezat až po sklizni. Jarní řez neni vhodný.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.duben 17:49

Peckoviny je vhodné řezat až po sklizni. Jarní řez neni vhodný.
U všech slivoní se doporučuje právě pozdější řez, právě z těch důvodů, že časný jarní řez někdy špatně snáší a v této době jsou v případě řezu náchylné k různým, zvláště houbovitým chorobám.. Slivoně mají poměrně bujný růst a tak řez je nutné dělat z důvodů výchovy a slušné úrody. Platí u nich zásada, že by se neměly řezat nikdy bez listů. Zimní řez je tedy nevhodný. Dřívější sadaři vždy říkali, že řez se má u peckovin provádět po sklizni. Pokud uděláš výchovný zásah již dříve, v podstatě se nic nestane. Pokud ho však budeš dělat před sklizní, tak stromy už mají nasazené na plody a o ty přijdeš.