Odpověděl/a – 12.duben 17:49
Peckoviny je vhodné řezat až po sklizni. Jarní řez neni vhodný.
U všech slivoní se doporučuje právě pozdější řez, právě z těch
důvodů, že časný jarní řez někdy špatně snáší a v této době jsou
v případě řezu náchylné k různým, zvláště houbovitým chorobám..
Slivoně mají poměrně bujný růst a tak řez je nutné dělat z důvodů
výchovy a slušné úrody. Platí u nich zásada, že by se neměly řezat
nikdy bez listů. Zimní řez je tedy nevhodný. Dřívější sadaři vždy
říkali, že řez se má u peckovin provádět po sklizni. Pokud uděláš
výchovný zásah již dříve, v podstatě se nic nestane. Pokud ho však
budeš dělat před sklizní, tak stromy už mají nasazené na plody a o ty
přijdeš.