Odpověděl/a – 30.březen 13:09
Exert na tuky Jiřím Brátem píše
"Je důležité spíše sledovat výživové údaje na výrobcích, než z jakých tuků je výrobek vyroben.
Je potřeba rozlišovat mezi částečně ztuženým palmovým tukem, který obsahuje tzv. transmastné kyseliny, které jsou z hlediska vlivu na zdraví škodlivější než mastné kyseliny nasycené.
Z mého pohledu nemá smysl produkovat částečně ztužené tuky původem z palmového oleje. Samotný palmový olej či jeho frakce mohou tuto funkci zastat
Plně ztužený palmový olej není zdrojem transmastných kyselin a v některých aplikacích se používá. Značení palmového oleje na obalech může však zahrnovat nejen palmový olej ale i palmojádrový olej. Někteří výrobci to rozlišují, někteří ne. "
pročtěte si diskuzi
https://ekonomika.idnes.cz/on-line-rozhovor-s-expertem-na-tuky-jirim-bratem-fuy-/odpovedi.aspx?t=O160410_195803_315_pas&strana=2
--
„Z hlediska výroby palmového oleje se rozlišují dva typy – jednak existuje „palmový olej“ získávaný z dužniny plodů a pak existuje „palmojádrový tuk“, který se lisuje z jader plodů. Oba produkty se liší i složením mastných kyselin, palmojádrový tuk těch nasycených obsahuje dokonce přes 80 %.“
Odpověděl/a – 30.březen 13:11
Exert na tuky Jiřím Brátem píše
"Je důležité spíše sledovat výživové údaje na výrobcích, než z jakých tuků je výrobek vyroben.
Je potřeba rozlišovat mezi částečně ztuženým palmovým tukem, který obsahuje tzv. transmastné kyseliny, které jsou z hlediska vlivu na zdraví škodlivější než mastné kyseliny nasycené.
Z mého pohledu nemá smysl produkovat částečně ztužené tuky původem z palmového oleje. Samotný palmový olej či jeho frakce mohou tuto funkci zastat
Plně ztužený palmový olej není zdrojem transmastných kyselin a v některých aplikacích se používá. Značení palmového oleje na obalech může však zahrnovat nejen palmový olej ale i palmojádrový olej. Někteří výrobci to rozlišují, někteří ne. "
pročtěte si diskuzi
https://ekonomika.idnes.cz/on-line-rozhovor-s-expertem-na-tuky-jirim-bratem-fuy-/odpovedi.aspx?t=O160410_195803_315_pas&strana=2
--
"Z hlediska výroby palmového oleje se rozlišují dva typy – jednak existuje „palmový olej“ získávaný z dužniny plodů a pak existuje „palmojádrový tuk“, který se lisuje z jader plodů. Oba produkty se liší i složením mastných kyselin, palmojádrový tuk těch nasycených obsahuje dokonce přes 80 %.
Chemické složení dodává palmovému oleji specifické vlastnosti, hojně využívané v potravinářském průmyslu. Výrobci oceňují jeho tepelnou stabilitu, která z něj dělá vhodný tuk na smažení. Další výhodou je, že má polotuhou konzistenci i při pokojové teplotě. Tyto vlastnosti jsou klíčové pro výrobu margarínů, tukových náplní a pomazánek, kde palmový olej může tvořit jednu ze základních složek."
Odpověděl/a – 30.březen 17:10
Expert na tuky Jiřím Brát píše
"Je důležité spíše sledovat výživové údaje na výrobcích, než z jakých tuků je výrobek vyroben.
Je potřeba rozlišovat mezi částečně ztuženým palmovým tukem, který obsahuje tzv. transmastné kyseliny, které jsou z hlediska vlivu na zdraví škodlivější než mastné kyseliny nasycené.
Z mého pohledu nemá smysl produkovat částečně ztužené tuky původem z palmového oleje. Samotný palmový olej či jeho frakce mohou tuto funkci zastat
Plně ztužený palmový olej není zdrojem transmastných kyselin a v některých aplikacích se používá. Značení palmového oleje na obalech může však zahrnovat nejen palmový olej ale i palmojádrový olej. Někteří výrobci to rozlišují, někteří ne. "
pročtěte si diskuzi
https://ekonomika.idnes.cz/on-line-rozhovor-s-expertem-na-tuky-jirim-bratem-fuy-/odpovedi.aspx?t=O160410_195803_315_pas&strana=2
--
"Z hlediska výroby palmového oleje se rozlišují dva typy – jednak existuje „palmový olej“ získávaný z dužniny plodů a pak existuje „palmojádrový tuk“, který se lisuje z jader plodů. Oba produkty se liší i složením mastných kyselin, palmojádrový tuk těch nasycených obsahuje dokonce přes 80 %.
Chemické složení dodává palmovému oleji specifické vlastnosti, hojně využívané v potravinářském průmyslu. Výrobci oceňují jeho tepelnou stabilitu, která z něj dělá vhodný tuk na smažení. Další výhodou je, že má polotuhou konzistenci i při pokojové teplotě. Tyto vlastnosti jsou klíčové pro výrobu margarínů, tukových náplní a pomazánek, kde palmový olej může tvořit jednu ze základních složek."