Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.březen 18:32

Nemůže, ale ještě se pokusím zjistit, jakou to má oporu v zákoně, jestli vůbec.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.březen 18:49

Nemůže, ale ještě se pokusím zjistit, jakou to má oporu v zákoně, jestli vůbec.

Doplním:

Objevil jsem § 76b trestního řádu:

Práva zadržené osoby

Zadržená osoba má právo zvolit si obhájce, mluvit s ním bez přítomnosti třetí osoby a radit se s ním již v průběhu zadržení. Zadržená osoba má dále právo na své náklady komunikovat prostřednictvím písemných sdělení nebo telefonu s osobou, kterou sama určí, je-li to technicky možné a pokud to okolnosti umožňují, zejména neohrozí-li to dosažení účelu trestního řízení nebo nebrání-li tomu zájem na ochraně oběti; tato komunikace podléhá kontrole. Zadržený cizinec má právo, aby byl o jeho zadržení vyrozuměn konzulární úřad státu, jehož je občanem, a právo na komunikaci s tímto konzulárním úřadem. Nemá-li zadržený cizinec dostatek finančních prostředků, komunikace s konzulárním úřadem se mu umožní bezplatně. O těchto právech je třeba zadrženou osobu poučit a poskytnout jí plnou možnost jejich uplatnění.

Zadržená osoba má tedy právo telefonovat s osobou, kterou určí, ale tato komunikace podléhá kontrole. Z toho jasně plyně, že policisté musí odebrat zadrženému telefon.

Pokud bychom telefon považovali za věc způsobilou ohrozit život anebo zdraví (např. střepem z displeje by se dala podřezat tepna), může takovou věc policista odebrat i podle § 29 odst. 1 zákona o Policii ČR.

https://www.za­konyprolidi.cz/cs/2008-273?text=poli­cejn%C3%AD%20ce­la
https://www.za­konyprolidi.cz/cs/1961-141#f6009481