Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 31.říjen 8:55

Tatranky – oplatky české.
"Cukr, kakao, tuk, a mouka – to je recept na tatranky. Tatranky vznikly v roce 1945.

Tehdy měla oblíbená sušenka tvar trojúhelníku. Odtud také přišel její název – trojúhelník totiž připomínal vrcholy slovenských .

Tatranky se skládaly ze šesti plátů, které se mazaly lískooříškovým krémem a na hrany se nanášela čokoláda.

Změnil se také tvar tatranek. . Důvod byl rovněž praktický.

„Oplatky se řezaly ručně nožem. To znamenalo mnoho odřezků, odpadu a neefektivní výrobu. Pracné bylo i . V té době se totiž oplatky balily do celofánových obalů ručně a zabalit úhledně trojúhelník bylo mnohem náročnější než u klasického tvaru,“ říká Josef Tomšíček, který stál u zrodu české sušenky."

Zdroj: https://ekono­mika.idnes.cz/ta­tranky-pred-60-lety-pripominaly-hory-dxh-/ekonomika.as­px?c=A050609_140552_e­konomika_maf


Horalky jsou oplatky slovenské. Vyrábí se od r. 1953.
Název – zdrobnělý tvar od hor, v nichž roste hořec a plesnivec, proto jsou na obalu. -
https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/Horalky

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 31.říjen 12:38

Tatranky – oplatky české.
"Cukr, kakao, tuk, a mouka – to je recept na tatranky. Tatranky vznikly v roce 1945.

Tehdy měla oblíbená sušenka tvar trojúhelníku. Odtud také přišel její název – trojúhelník totiž připomínal vrcholy slovenských .

Tatranky se skládaly ze šesti plátů, které se mazaly lískooříškovým krémem a na hrany se nanášela čokoláda.

Změnil se také tvar tatranek. . Důvod byl rovněž praktický.

„Oplatky se řezaly ručně nožem. To znamenalo mnoho odřezků, odpadu a neefektivní výrobu. Pracné bylo i . V té době se totiž oplatky balily do celofánových obalů ručně a zabalit úhledně trojúhelník bylo mnohem náročnější než u klasického tvaru,“ říká Josef Tomšíček, který stál u zrodu české sušenky."

Zdroj: https://ekono­mika.idnes.cz/ta­tranky-pred-60-lety-pripominaly-hory-dxh-/ekonomika.as­px?c=A050609_140552_e­konomika_maf


Horalky jsou oplatky slovenské. Vyrábí se od r. 1953.
Název – zdrobnělý tvar od hor, v nichž roste hořec a plesnivec, proto jsou na obalu. -
https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/Horalky

Podrobnosti najdete v odkazech.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 3.únor 13:04

Tatranky – oplatky české.
"Cukr, kakao, tuk, a mouka – to je recept na tatranky. Tatranky vznikly v roce 1945.

Tehdy měla oblíbená oplatka tvar trojúhelníku. Odtud také přišel její název – trojúhelník totiž připomínal vrcholy slovenských .

Tatranky se skládaly ze šesti plátů, které se mazaly lískooříškovým krémem a na hrany se nanášela čokoláda.

Změnil se také tvar tatranek. . Důvod byl rovněž praktický.

„Oplatky se řezaly ručně nožem. To znamenalo mnoho odřezků, odpadu a neefektivní výrobu. Pracné bylo i . V té době se totiž oplatky balily do celofánových obalů ručně a zabalit úhledně trojúhelník bylo mnohem náročnější než u klasického tvaru,“ říká Josef Tomšíček, který stál u zrodu české sušenky."

Zdroj: https://ekono­mika.idnes.cz/ta­tranky-pred-60-lety-pripominaly-hory-dxh-/ekonomika.as­px?c=A050609_140552_e­konomika_maf


Horalky jsou oplatky slovenské. Vyrábí se od r. 1953.
Název – zdrobnělý tvar od hor, v nichž roste hořec a plesnivec, proto jsou na obalu. -
https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/Horalky

Podrobnosti najdete v odkazech.