Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.září 13:18

Poradí mistr ze stránky Labužník

"Správné používání alobalu.

Jak se správně používá alobal? Stačí jen vědět a pamatovat si, která strana alobalu co dokáže.

Lesklá strana teplo odráží.
Matná strana teplo propouští.

Chcete-li potravu udržet v troubě teplou(například vepřovou pečeni) musí lesklá strana směřovat ven. Když naopak potravinu narychlo vaříte(například brambory v alobalu) musí ven směřovat strana matná."

https://www.la­buznik.cz/dis­kuse/spravne-pouzivani-alobalu-5597/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.září 13:19

Poradí mistr ze stránky Labužník

"Správné používání alobalu.

Jak se správně používá alobal? Stačí jen vědět a pamatovat si, která strana alobalu co dokáže.

Lesklá strana teplo odráží.
Matná strana teplo propouští.

Chcete-li potravu udržet v troubě teplou (například vepřovou pečeni) musí lesklá strana směřovat ven.

Když naopak potravinu narychlo vaříte (například brambory v alobalu) musí ven směřovat strana matná."

https://www.la­buznik.cz/dis­kuse/spravne-pouzivani-alobalu-5597/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.září 15:06

Poradí mistr ze stránky Labužník

"Správné používání alobalu.

Jak se správně používá alobal? Stačí jen vědět a pamatovat si, která strana alobalu co dokáže.

Lesklá strana teplo odráží.
Matná strana teplo propouští.

Chcete-li potravu udržet v troubě teplou (například vepřovou pečeni) musí lesklá strana směřovat ven.

Když naopak potravinu narychlo vaříte (například brambory v alobalu) musí ven směřovat strana matná."

https://www.la­buznik.cz/dis­kuse/spravne-pouzivani-alobalu-5597/

"V případě, že chcete mít pokrm teplý (například, když chcete nechat v troubě jídlo déle teplé), by měla lesklá strana směřovat ven.

Když potravinu narychlo vaříte, měla by ven směřovat strana matná. Lesklá strana prostě teplo odráží a matná propouští dovnitř.

Silnější folie (nad 50 mikronů) mají obě strany lesklé, zde je vaše volba jasná.
http://www.jak­vkuchyni.cz/de­set-tipu-jak-v-kuchyni-vyuzit-alobal/

Pokud chceme, aby se nám teplo odráželo do masa, tak vždy alobal použijeme tak, že lesklá strana bude směřovat na maso.

Když budete chtít naopak zabránit dalšímu propékání masa, spálení těsta apod., otočíte alobal lesklou stranou navrch.

http://www.roz­hlas.cz/kraje/pochou­tky/_zprava/pe­ceme-v-kuchyni-za-pomoci-alobalu--1437098

"Třeba to, že tato hliníková folie do tloušťky 30–50 mikronů je na jedné straně matná a na druhé lesklá. Proč?

Lesklá strana odráží teplo, matná strana jej propouští.

Proto chcete-li udržet pokrm v troubě dlouho teplý, lesklá strana směřuje ven. Naopak, potřebujete-li upéct a uvařit rychle, pokrm upravujte s matnou stranou alobalu směřující ven.

U silnějších folií (nad 50 mikronů) jsou obě strany lesklé, čili je nelze použít nesprávně".
http://kuchyne­.dumazahrada.cz/clan­ky/vareni-a-stolovani/alobal-papir-a-folie-na-peceni-jak-je-spravne-vyuzit-20693.aspx.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 21.září 17:17

Poradí mistr ze stránky Labužník

"Správné používání alobalu.

Jak se správně používá alobal? Stačí jen vědět a pamatovat si, která strana alobalu co dokáže.

Lesklá strana teplo odráží.
Matná strana teplo propouští.

Chcete-li potravu udržet v troubě teplou (například vepřovou pečeni) musí lesklá strana směřovat ven.

Když naopak potravinu narychlo vaříte (například brambory v alobalu) musí ven směřovat strana matná."

https://www.la­buznik.cz/dis­kuse/spravne-pouzivani-alobalu-5597/

"V případě, že chcete mít pokrm teplý (například, když chcete nechat v troubě jídlo déle teplé), by měla lesklá strana směřovat ven.

Když potravinu narychlo vaříte, měla by ven směřovat strana matná. Lesklá strana prostě teplo odráží a matná propouští dovnitř.

Silnější folie (nad 50 mikronů) mají obě strany lesklé, zde je vaše volba jasná.
http://www.jak­vkuchyni.cz/de­set-tipu-jak-v-kuchyni-vyuzit-alobal/

Pokud chceme, aby se nám teplo odráželo do masa, tak vždy alobal použijeme tak, že lesklá strana bude směřovat na maso.

Když budete chtít naopak zabránit dalšímu propékání masa, spálení těsta apod., otočíte alobal lesklou stranou navrch.

http://www.roz­hlas.cz/kraje/pochou­tky/_zprava/pe­ceme-v-kuchyni-za-pomoci-alobalu--1437098

"Třeba to, že tato hliníková folie do tloušťky 30–50 mikronů je na jedné straně matná a na druhé lesklá. Proč?

Lesklá strana odráží teplo, matná strana jej propouští.

Proto chcete-li udržet pokrm v troubě dlouho teplý, lesklá strana směřuje ven.

Naopak, potřebujete-li upéct a uvařit rychle, pokrm upravujte s matnou stranou alobalu směřující ven.

U silnějších folií (nad 50 mikronů) jsou obě strany lesklé, čili je nelze použít nesprávně".
http://kuchyne­.dumazahrada.cz/clan­ky/vareni-a-stolovani/alobal-papir-a-folie-na-peceni-jak-je-spravne-vyuzit-20693.aspx.
--

Fyzmatik píše

"Proč má však alobal jednu stranu matnou a druhou lesklou?
Této vlastnosti alobalu lze v kuchyni také využít.

Lesklá strana odráží tepelné záření více než matná. Proto chcete-li udržet pokrm v troubě dlouho teplý, lesklá strana směřuje ven.

Naopak, potřebujete-li upéct a uvařit rychle, pokrm upravujte s matnou stranou alobalu směřující ven. U silnějších folií však mohou být obě strany lesklé."

Zdroj: http://fyzmatik­.pise.cz/962-alobal-nebo-staniol.html