Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 29.srpen 9:31

To jistě nesouhlasím. Možná se lidé od másla naopak odklání a paradoxně to zvyšuje na místních trzích jeho cenu protože export je směrován jinam a zde vzniká nedostatek. Je to jedno z možných vysvětlení, ale nemám ho podloženo reálnými čísly.

Velký problém másla je každopádně cholesterol a je dobré to nezapomínat a nedělat z másla superpotravinu 🙂. Cholesterol v rostliných tucích naštěstí nenajdete, náhražky jsou zdravější – kdo by to řekl. S těmi „náhražkami“, jak jim mnozí říkají se tak nevystavujete tak vysokému riziku kornatění tepen, ztučnělých jater a obezity jako při neuváženém používání másla ve všem možném od silné vrstvy na chleba až po pečení buchet buchty a četné pomazánky. Máslo se musí užívat jen ve velmi omezené míře jinak rozhodně výrazně škodí.

Lidé se ale rádi nechávají vláčet modními trendy a dnes je moderní máslo považovat za „originál“ a rostlinné tuky za „náhražku“. Ti racionálnější co rádi zapojí vlastní hlavu ale jistě cítí, že toto rozdělení je stejně absurdní jako byste označili psa za originálního mazlíčka a kočku za náhražku, našli by se tací co by souhlasili, ale stejně je to nesmysl 🙂

Často uslyšíte že máslo je „dobré“ kvůli vitamínům A a D rozpustných v tucích, ano proto má smysl namazat si slabou vrstvou (10g) jeden chleba denně ale větší množství už je pro zdraví spíš velkým problémům než k užitku.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 29.srpen 9:33

To jistě nesouhlasím. Možná se lidé od másla naopak odklání a paradoxně to zvyšuje na místních trzích jeho cenu protože export je směrován jinam a zde vzniká nedostatek. Je to jedno z možných vysvětlení, ale nemám ho podloženo reálnými čísly.

Velký problém másla je každopádně cholesterol a je dobré to nezapomínat a nedělat z másla superpotravinu 🙂. Cholesterol v rostliných tucích naštěstí nenajdete, náhražky jsou zdravější – kdo by to řekl. S těmi „náhražkami“, jak jim mnozí říkají se tak nevystavujete tak vysokému riziku kornatění tepen, ztučnělých jater a obezity jako při neuváženém používání másla ve všem možném od silné vrstvy na chleba až po pečení buchet a četné pomazánky. Máslo se musí užívat jen s rozumem a ve velmi omezené míře jinak rozhodně výrazně škodí.

Lidé se ale rádi nechávají vláčet modními trendy a dnes je moderní máslo považovat za „originál“ a rostlinné tuky za „náhražku“. Ti racionálnější co rádi zapojí vlastní hlavu ale jistě cítí, že toto rozdělení je stejně absurdní jako byste označili psa za originálního mazlíčka a kočku za náhražku, našli by se tací co by souhlasili, ale stejně je to nesmysl 🙂

Často uslyšíte že máslo je „dobré“ kvůli vitamínům A a D rozpustných v tucích, ano proto má smysl namazat si slabou vrstvou (10g) jeden chleba denně ale větší množství už je pro zdraví spíš velkým problémům než k užitku.