Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.srpen 1:31

Některé druhy zeleniny se opravdu hůř tráví a člověk s dyspeptickými potížemi nemůže určité druhy zeleniny za syrova konzumovat (papriky, okurky, rajčara, cibuli, květák.kedlubnu atp.)
Varem se ztrácí vitamín C, minerály a jiné vit. zůstávají.
V zimě se nemá jíst syrová zelenina, vhodnější je konzumovat tepelně upravené druhy zeleniny.
Je třeba si uvědomit, že zelenina je především vláknina a nepočítá se jako jídlo.
(někteří lidé při redukci hmotnosti založí jídelníček na zelenině. Jsou v malnutrici, nehubnou, tloustnou víc).
Další „problém“ zeleniny je ten, že dnes má tak 20% živin – vitamínů a minerálů, než za dob, kdy jsme ji konzumovali jako děti, nebo naše maminky a babičky.
Dnes člověk zdravě nehnojenou zeleninou mnoho živin ze zeleniny nezíská, vlákninu ano.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 7.srpen 1:41

Některé druhy zeleniny se opravdu hůř tráví a člověk s dyspeptickými potížemi nemůže určité druhy zeleniny za syrova konzumovat (papriky, okurky, rajčara, cibuli, květák.kedlubnu atp.)
Varem se ztrácí vitamín C, minerály a jiné vit. zůstávají.
V zimě se nemá jíst syrová zelenina, vhodnější je konzumovat tepelně upravené druhy zeleniny.
Je třeba si uvědomit, že zelenina je především vláknina a nepočítá se jako jídlo.
(někteří lidé při redukci hmotnosti založí jídelníček na zelenině. Jsou v malnutrici, nehubnou, tloustnou víc).
Další „problém“ zeleniny je ten, že dnes má tak 20% živin – vitamínů a minerálů, než za dob, kdy jsme ji konzumovali jako děti, nebo naše maminky a babičky.
Dnes člověk zdravě nehnojenou zeleninou mnoho živin ze zeleniny nezíská, vlákninu ano.

K mrkvi:
Pokud z ní chceme získat provitamin A, je třeba ji tepelně upravit tzn. Na trošce oleje (tepelné zpracování a tuk je podmínkou) nastrouhanou či pokrájenou mrkev na pánvi orestovat k lehkému zahnědnutí. Takto upravená,mrkev 2× týdně pokryje dávku vit. A (provitaminem takto získaným, betakaroten), případně při doplňování deficitu a zvýšené potřebě vit. A.