Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.červenec 14:45

Mýlíte se, řepkový olej je z hlediska omega kyselin lepší než slunečnicový.

Podobná otázka zde byla, vysvětlovala jsem složení olejů z pohledu omega kyselin.

Můžete najít v odkazu.
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jakou-alternativu-zvolit-abych-do-sebe-dostal-ty-dulezite-omega-3-mastne-kyseliny-kdyz-ryby-moc-nemusim

Např. slunečnicový nemá žádné Omega 3,, jen Omega 6, proto je obecně nezbezpečnější. Snižuje oba druhy cholesterolu, na rozdíl od lněného a řepkového – ty snižují jen ˇšpatný" choelsterol.

Olivový olej má nejvyššší počet tuku s dvojnou vazbou, takže chrání srdce.

Na vaření můžete použít řepkový, slunečnicový nebo směs. Existuje i olivový na vaření. Moje známá na vaření slaného i sladkého jídla používá kokosový olej, který údajně zanáší cévy. Takže jen minimální množství. .

Jinak většina ostatních se používá za studena, třeba do salátů.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.červenec 14:58

Mýlíte se, řepkový olej je z hlediska omega kyselin lepší než slunečnicový.

Podobná otázka zde byla, vysvětlovala jsem složení olejů z pohledu omega kyselin.

Můžete najít v odkazu.
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jakou-alternativu-zvolit-abych-do-sebe-dostal-ty-dulezite-omega-3-mastne-kyseliny-kdyz-ryby-moc-nemusim

Např. slunečnicový nemá žádné Omega 3,, jen Omega 6, proto je obecně nezbezpečnější. Snižuje oba druhy cholesterolu, na rozdíl od lněného a řepkového – ty snižují jen ˇšpatný" choelsterol.

Olivový olej má nejvyššší počet tuku s dvojnou vazbou, takže chrání srdce.

Na vaření můžete použít řepkový, slunečnicový nebo směs. Existuje i olivový na vaření. Moje známá na vaření slaného i sladkého jídla používá kokosový olej, který údajně zanáší cévy. Takže jen minimální množství. .

Jinak většina ostatních se používá za studena, třeba do salátů.

K doplnění vaší otázky v diskusi.

Projděte si seznam olejů, které vydrží nejvyšší teplotu. Jenže smažit na některých není vhodné, třeba mandlový se používá v kosmetice.

Možná méně zdravé, ale v poslední době se doporučuje smažení na sádle. Řepkový olej také snese vyšší teploty, nebo obyčejný olivový.

https://www.gourmet-partners.cz/Bod-prepaleni-u-oleju/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.červenec 9:21

Mýlíte se, řepkový olej je z hlediska omega kyselin lepší než slunečnicový.

Podobná otázka zde byla, vysvětlovala jsem složení olejů z pohledu omega kyselin.

Můžete najít v odkazu.
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jakou-alternativu-zvolit-abych-do-sebe-dostal-ty-dulezite-omega-3-mastne-kyseliny-kdyz-ryby-moc-nemusim

Např. slunečnicový nemá žádné Omega 3,, jen Omega 6, proto je obecně nezbezpečnější. Snižuje oba druhy cholesterolu, na rozdíl od lněného a řepkového – ty snižují jen ˇšpatný" choelsterol.

Olivový olej má nejvyššší počet tuku s dvojnou vazbou, takže chrání srdce.

Na vaření můžete použít řepkový, slunečnicový nebo směs. Existuje i olivový na vaření. Moje známá na vaření slaného i sladkého jídla používá kokosový olej, který údajně zanáší cévy. Takže jen minimální množství. .

Jinak většina ostatních se používá za studena, třeba do salátů.

K doplnění vaší otázky v diskusi.

Projděte si seznam olejů, které vydrží nejvyšší teplotu. Jenže smažit na některých není vhodné, třeba mandlový se používá v kosmetice.

Možná méně zdravé, ale v poslední době se doporučuje smažení na sádle. Řepkový olej také snese vyšší teploty, nebo obyčejný olivový. Ještě přepuštěné máslo.

https://www.gourmet-partners.cz/Bod-prepaleni-u-oleju/