Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 1.červenec 16:56

Na Tvé tři konkrétní otázky zatím nemám odpověď. Pekárnu má dcera a tak zjistím. Ale manželka si u ní nechává míchat a kynout veškerá těsta (na koláče, buchty a knedlíky) a nemůže si to vynachválit. Péče pak už v normální el.troubě. Už i na toto je prý prefekt. Co se týče toho chleba ještě zjistím a připíšu.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 2.červenec 9:23

Na Tvé tři konkrétní otázky zatím nemám odpověď. Pekárnu má dcera a tak zjistím. Ale manželka si u ní nechává míchat a kynout veškerá těsta (na koláče, buchty a knedlíky) a nemůže si to vynachválit. Péče pak už v normální el.troubě. Už i na toto je prý prefekt. Co se týče toho chleba ještě zjistím a připíšu.

Takže doplňuji jak jsem slíbil.

  1. Doporučuje používat „živé“ kvasnice.
  2. Vydrží 2–3 dny.
  3. V pekárně se klasická kůrka nevytvoří, chléb má podobu a „kůrku“ jako „komisárek“ nebo ruská „cihla“. Prý nic moc.

Jinak ale všechna těsta „zadělává“ a nechává kynout v pekárně, je to bez starostí, práce a pěkně vykynuté. Vřele doporučuje!!!
Ale aby byla u chleba dobrá kůrka, používá pečení v troubě a v hrnci, na což dokládám konkrétní návod, včetně receptu na chleba. Pouze kvasnice doporučuje ale spíše „živé“:

Chleba (recept a jeho pečení v hrnci, aby měl dobrou kůrku).

2 hrnky mouky hladké pšeničné chlebove celozrne (200ml)
1 hrnek mouky žitné
2 lžičky kávové drceného nebo mletého kmínu
1,5 lžičky kávové sušených kvasnic
1 a půl lžičky soli
1 a trocha hrnku vody vlažné
Možno semínka dle chuti :o)

Vše zamícháme a dáme kynout na 4 až 12 hodin.
Po té těsto promícháme a necháme odpočívat.
Zapnem troubu na 220 st.C a dáme do ní předehřát dvoulitrový hrnec-„kastrol“, nebo zapékací mísu. Musí mýt minimálně dva litry a pokličku.
Po půl hodině uděláme do horkého hrnce „bochník“ a pečeme půl hodiny s pokličkou .Pak ještě asi 20 minut bez pokličky do hněda:o)
Po upečení z hrnce chleba musí jít krásně vyklopit necháme ho chládnout na sítu.

Takže snad teď jsou informace dostatečné. Už je pouze na Tobě, jak se rozhodneš.:-) Dobrou chuť.
A třeba informací využijí i další „odpověďáři“.