Odpověděl/a – 9.červen 12:57
"Whisky nebo whiskey?
Obojí je správně. Jedná se o prakticky stejný alkoholický nápoj z obilnin, který se ale liší krajinou původu, složením a způsobem výroby. Americká whiskey, označovaná jako bourbon je vyrobena z alespoň 51 % kukuřice. Bourbonem je například známý Jim Beam. Irská whiskey a skotská whisky jsou vyrobeny z ječmenného sladu, a dají se považovat za pomyslné krále tohoto zlatavého nápoje. Whisky si nejlépe vychutnáte ze skleničky na krátké nožce, která má zúžené hrdlo. Jedině tak si nápoj můžete prohřát v dlani, a neunikne vám jeho jedinečné aroma.
Vodka
Na tom, jestli vodka pochází z Ruska, Polska, Finska nebo Švédska až tolik nesejde. Důležité je, že všechny tyto národy patří k producentům té nejlepší vodky. Čirý alkoholický nápoj, destilovaný z obilnin, cukrové řepy nebo brambor, obsahuje obecně kolem 40 % alkoholu. Vodka je nejlepší ledově vychlazená a slouží jako základ mnoha míchaných drinků."
atd.
Více podrobností odkazu
https://destilaty.heureka.cz/poradna/jak-se-zorientovat-mezi-lihovinami/
Odpověděl/a – 9.červen 13:03
Z odkazu zjistíte rozdíl mezi surovinami a výrobním postupem.
"Whisky nebo whiskey?
Obojí je správně. Jedná se o prakticky stejný alkoholický nápoj z obilnin, který se ale liší krajinou původu, složením a způsobem výroby. Americká whiskey, označovaná jako bourbon je vyrobena z alespoň 51 % kukuřice. Bourbonem je například známý Jim Beam. Irská whiskey a skotská whisky jsou vyrobeny z ječmenného sladu, a dají se považovat za pomyslné krále tohoto zlatavého nápoje. Whisky si nejlépe vychutnáte ze skleničky na krátké nožce, která má zúžené hrdlo. Jedině tak si nápoj můžete prohřát v dlani, a neunikne vám jeho jedinečné aroma.
Vodka
Na tom, jestli vodka pochází z Ruska, Polska, Finska nebo Švédska až tolik nesejde. Důležité je, že všechny tyto národy patří k producentům té nejlepší vodky. Čirý alkoholický nápoj, destilovaný z obilnin, cukrové řepy nebo brambor, obsahuje obecně kolem 40 % alkoholu. Vodka je nejlepší ledově vychlazená a slouží jako základ mnoha míchaných drinků."
atd.
Více podrobností odkazu
https://destilaty.heureka.cz/poradna/jak-se-zorientovat-mezi-lihovinami/
–
„Vodka je líh (obvykle rektifikovaný na cca 96 % obj. alkoholu), zředěný
vodou a filtrovaný před naplněním do láhví; z hlediska surovinového
původu je to lihovina vyrobená z látek, jež obsahují škrob nebo přímo
cukr, což mohou být např. žito, pšenice, kukuřice, proso, brambory, ale
i melasa, hroznový cukr získaný z révového vína, a dokonce i syrovátka
nebo dřevo. atd.“
http://profi.pernod-ricard.cz/zboziznalstvi/vodka/?age-verified=2a73ebba98
„Na výrobu dobré whisky potřebujeme tři základní suroviny,
s jejichž kvalitou roste a padá kvalita whisky. Těmito surovinami jsou voda,
ječmen a kvasinky. Tato trojice se týká hlavně skotských a irských
whiskey. Například pro výrobu americké whisky bývá použito více jak 50%
kukuřice. Kanadské whisky jsou zase nejčastěji vyráběné převážně
z žita.“
https://www.alkoholium.cz/jak-se-vyrabi-whisky-krok-za-krokem/