Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.červen 12:57

"Whisky nebo whiskey?

Obojí je správně. Jedná se o prakticky stejný alkoholický nápoj z obilnin, který se ale liší krajinou původu, složením a způsobem výroby. Americká whiskey, označovaná jako bourbon je vyrobena z alespoň 51 % kukuřice. Bourbonem je například známý Jim Beam. Irská whiskey a skotská whisky jsou vyrobeny z ječmenného sladu, a dají se považovat za pomyslné krále tohoto zlatavého nápoje. Whisky si nejlépe vychutnáte ze skleničky na krátké nožce, která má zúžené hrdlo. Jedině tak si nápoj můžete prohřát v dlani, a neunikne vám jeho jedinečné aroma.

Vodka

Na tom, jestli vodka pochází z Ruska, Polska, Finska nebo Švédska až tolik nesejde. Důležité je, že všechny tyto národy patří k producentům té nejlepší vodky. Čirý alkoholický nápoj, destilovaný z obilnin, cukrové řepy nebo brambor, obsahuje obecně kolem 40 % alkoholu. Vodka je nejlepší ledově vychlazená a slouží jako základ mnoha míchaných drinků."

atd.
Více podrobností odkazu
https://desti­laty.heureka.cz/po­radna/jak-se-zorientovat-mezi-lihovinami/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.červen 13:03

Z odkazu zjistíte rozdíl mezi surovinami a výrobním postupem.

"Whisky nebo whiskey?

Obojí je správně. Jedná se o prakticky stejný alkoholický nápoj z obilnin, který se ale liší krajinou původu, složením a způsobem výroby. Americká whiskey, označovaná jako bourbon je vyrobena z alespoň 51 % kukuřice. Bourbonem je například známý Jim Beam. Irská whiskey a skotská whisky jsou vyrobeny z ječmenného sladu, a dají se považovat za pomyslné krále tohoto zlatavého nápoje. Whisky si nejlépe vychutnáte ze skleničky na krátké nožce, která má zúžené hrdlo. Jedině tak si nápoj můžete prohřát v dlani, a neunikne vám jeho jedinečné aroma.

Vodka

Na tom, jestli vodka pochází z Ruska, Polska, Finska nebo Švédska až tolik nesejde. Důležité je, že všechny tyto národy patří k producentům té nejlepší vodky. Čirý alkoholický nápoj, destilovaný z obilnin, cukrové řepy nebo brambor, obsahuje obecně kolem 40 % alkoholu. Vodka je nejlepší ledově vychlazená a slouží jako základ mnoha míchaných drinků."

atd.
Více podrobností odkazu
https://desti­laty.heureka.cz/po­radna/jak-se-zorientovat-mezi-lihovinami/

„Vodka je líh (obvykle rektifikovaný na cca 96 % obj. alkoholu), zředěný vodou a filtrovaný před naplněním do láhví; z hlediska surovinového původu je to lihovina vyrobená z látek, jež obsahují škrob nebo přímo cukr, což mohou být např. žito, pšenice, kukuřice, proso, brambory, ale i melasa, hroznový cukr získaný z révového vína, a dokonce i syrovátka nebo dřevo. atd.“

http://profi.pernod-ricard.cz/zbo­ziznalstvi/vod­ka/?age-verified=2a73ebba98

„Na výrobu dobré whisky potřebujeme tři základní suroviny, s jejichž kvalitou roste a padá kvalita whisky. Těmito surovinami jsou voda, ječmen a kvasinky. Tato trojice se týká hlavně skotských a irských whiskey. Například pro výrobu americké whisky bývá použito více jak 50% kukuřice. Kanadské whisky jsou zase nejčastěji vyráběné převážně z žita.“
https://www.al­koholium.cz/jak-se-vyrabi-whisky-krok-za-krokem/