Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 30.březen 9:59

Oplatka nebo oplatek – původně kulaté tenké cukrářské pečivo, bez droždí, má většinou vzor, je bez tuku. Kulaté lázeňské oplatky jsou slepené sypáním.
Protože jsou nevýrazné chuti, dnes se spojují se různou náplní a krájejí se na kousky.

Pečou se i slané – např. sýrové.

Sušenka – trvanlivé suché pečivo často s tukem – také se mu říká keks. Původně se toto pečivo podávalo k čaji. Dnes se pečou sušenky sladké i sladké.

Název dezertka je neologismus – nazývá se tak malá karamelová či jiná sušenka, která se např. přidává v kavárně ke kávě.

Dívala jsem se na recepy, obsahují tuk, mohou být i plněné.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 30.březen 10:01

Dotaz je v kategorii jídlo, nikoliv jazyk.

Oplatka nebo oplatek – původně kulaté tenké cukrářské pečivo, bez droždí, má většinou vzor, je bez tuku. Kulaté lázeňské oplatky jsou slepené sypáním.
Protože jsou nevýrazné chuti, dnes se spojují se různou náplní a krájejí se na kousky.

Pečou se i slané – např. sýrové.

Sušenka – trvanlivé suché pečivo často s tukem – také se mu říká keks. Původně se toto pečivo podávalo k čaji. Dnes se pečou sušenky sladké i sladké.

Název dezertka je neologismus – nazývá se tak malá karamelová či jiná sušenka, která se např. přidává v kavárně ke kávě.

Dívala jsem se na recepy, obsahují tuk, mohou být i plněné.