Odpověděl/a – 16.prosinec 5:22
Ano, odpověď Keplera je zcela správná.
Chlór je plyn, voda ve vodárnách se tedy většinou nechá jemně
probublávat tímto plynem.
V menších vodojemech a studnách se k potlačení bakteriálního množení
ve vodě používají chlornany – ve vodě rozpuštěné soli chlornanu
sodného nebo chlornanu stříbrného.
Případné vyšší dávkování poznáš typickým chlórovým zápachem nad
hladinou čerstvě napuštěné vody (např. do sklenky).
Vyšší dávkování se použije jen v případě kontaminace vody
nebezpečnými bakteriemi anebo viry. A bílý „šum“, který ustupuje,
jsou skutečně jen jemné vzduchové bublinky.
Každá běžná voda obsahuje i vzduch, v různém množství. A pokud máš
na výtokové trubce vodovodní baterie takzvaný perlátor, je ten určen
právě k provzdušňování vody, kdy je tím vytvářen dojem vydatnějšího
toku vody. Díky tomuto dojmu dochází i k lepším oplachům s menší
spotřebou vody.
Konečně i při ohřevu nebo i vaření vody se nejprve objevují bublinky
vzduchu ve vodě,
dojde-li k varu, jsou to už spíš bublinky páry, která se trošku
zchlazená nad hladinou mění v mlžný opar. Tož tak…:o)
Odpověděl/a – 16.prosinec 5:54
Ano, odpověď Keplera je zcela správná.
Chlór je plyn, voda ve vodárnách se tedy většinou nechá jemně
probublávat tímto plynem.
V menších vodojemech a studnách se k potlačení bakteriálního množení
ve vodě používají chlornany – ve vodě rozpuštěné soli chlornanu
sodného nebo chlornanu stříbrného.
Případné vyšší dávkování poznáš typickým chlórovým zápachem nad
hladinou čerstvě napuštěné vody (např. do sklenky).
Vyšší dávkování se použije jen v případě kontaminace vody
nebezpečnými bakteriemi anebo viry. A bílý „šum“, který ustupuje,
jsou skutečně jen jemné vzduchové bublinky.
Každá běžná voda obsahuje i vzduch, v různém množství. A pokud máš
na výtokové trubce vodovodní baterie takzvaný perlátor, je ten určen
právě k provzdušňování vody, kdy je tím vytvářen dojem vydatnějšího
toku vody. Díky tomuto dojmu dochází i k lepším oplachům s menší
spotřebou vody.
Konečně i při ohřevu nebo i vaření vody se nejprve objevují bublinky
vzduchu ve vodě,
dojde-li k varu, jsou to už spíš bublinky páry, která se trošku
zchlazená nad hladinou mění v mlžný opar. Tož tak…:o)
Co se týče rozsáhlé odpovědi Founda, jde o působení spíše
nadměrného množství chlórových přípravků výjimečně ve vodě, ale
hlavně v barvách, umělých pryskyřicích, v zelenině, ovoci a v jiných
potravinách vinou špatného ovzduší blízko továren a chemických skladů
atd. atd.
Na ucpávání cév a jeho důsledků má pochopitelně větší vliv množství
tuku ve stravě než vícemíně stopová množství chlóru, zachycovaného
v organizmu živočichů, tedy i lidí, a rovněž stav cévních stěn,
jejichž tloušťka i elasticita v posledních desetiletích významně
slábne díky výraznému snižování množství vitamínů a stopových prvků
v rostlinných produktech naší potravy. Půdy pro rostlinné pěstění
začínají být již vyčerpané, často jsou doplňovány jen přísady pro
růst rostlin, nikoliv pro minerální a vitamínový obsah.
Zdroj: Jsem lékař kardiologie a cévních nemocí.