Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 6.listopad 23:41

To je asi prvně co slyším, že křesťané narozeniny neslaví. Možná budu za hlupáka, ale zeptám se, odkud máš tuto informaci?

Moje babičky, jedna řecko, druhá římsko-katolička narozeniny slaví. A nejen naše – dětí i vnoučat, všichni jsme buď velmi nepraktikující křesťani nebo prakticky ateisté – ale slaví i ty jejich, vlastní.

Jinak dnes se s tímto pojmem prakticky už nesetkávám (leč přesto chápu jeho význam vztahující se k Abrahámovi ze Starého zákona). Padesátníci v mém okolí o tom většinou mluví jako o životním jubileu, kulatinách a ženy padesátnice… ty o tom většinou nemluví vůbec, kvůli nově nabyté koncovce „-sát“, za kterou se stydí :)

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 6.listopad 23:51

Nejprve jsem se divila, odkdy křesťané narozeniny neslaví. Moje babičky, jedna řecko, druhá římsko-katolička narozeniny slaví. A nejen naše – dětí i vnoučat, všichni jsme buď velmi nepraktikující křesťani nebo prakticky ateisté – ale slaví i ty jejich, vlastní.
Pak jsem pochopila tvůj vztah k Jehovovi a už jsem pochopila to slovíčko „praví“. Nu dobrá, budu tě respektovat… :)

Já osobně se už dnes s tímto pojmem prakticky nesetkávám (leč přesto chápu jeho význam vztahující se k Abrahámovi ze Starého zákona). Padesátníci v mém okolí o tom většinou mluví jako o životním jubileu, kulatinách a ženy padesátnice… ty o tom většinou nemluví vůbec, kvůli nově nabyté koncovce „-sát“, za kterou se stydí :)

Z křesťanství, které bylo po dlouhou dobu naším dominantním náboženstvím, přesto zůstává spoustu zvyků a názvů, proto se není čemu divit, že pojem „abrahámoviny“ se z křesťanské víry dostal do běžné řeči a ještě chvíli zde zůstane.