Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 8.říjen 12:54

Kari koření bych moc nezazimovávala. Chladno a vlhko mu nedělá dobře. Ideální je, když jej dáte do kořenek – nejlépe skleněných s pevným uzávěrem a jako každé koření budete skladovat někde v suchu a temnu. Dobré je také jej včas spotřebovat. I kari postupem času ztratí chuť a vůni.

Vy jste si ale nejspíš spletl kari s kurkumou, že?

Kari je směs koření, která pochází z Východní Azie. Kari je mnoho druhů, prakticky každá země, ba každá etnická skupina v té oblasti má svou směs. U nás je asi nejznámější indické a thajské kari, ale v samotné Indii jich potkáte desítky různých.

Kurkuma je rostlina, jejíž sušený mletý kořen, respektive hlízy podobné zázvoru nebo kosatci, je základem právě většiny druhů kari. Pokud máte tuto rostlinu, je dobré ji na zimu dát do teplejšího prostředí, ideálně tedy do místnosti. Rostlina dobře snáší teploty nad 15°C, takže touto dobou už by měla být přemístěná.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 8.říjen 12:59

Kari koření bych moc nezazimovávala. Chladno a vlhko mu nedělá dobře. Ideální je, když jej dáte do kořenek – nejlépe skleněných s pevným uzávěrem a jako každé koření budete skladovat někde v suchu a temnu. Dobré je také jej včas spotřebovat. I kari postupem času ztratí chuť a vůni.

Vy jste si ale nejspíš spletl kari s kurkumou, že?

Kari je směs koření, která pochází z Východní Azie. Kari je mnoho druhů, prakticky každá země, ba každá etnická skupina v té oblasti má svou směs. U nás je asi nejznámější indické a thajské kari, ale v samotné Indii jich potkáte desítky různých.

Kurkuma je rostlina, jejíž sušený mletý kořen, respektive hlízy podobné zázvoru nebo kosatci, je základem právě většiny druhů kari. Pokud máte tuto rostlinu, je dobré ji na zimu dát do teplejšího prostředí, ideálně tedy do místnosti. Rostlina dobře snáší teploty nad 15°C, takže touto dobou už by měla být přemístěná.

Doplňuji: Johana 56 Vám ještě dala informace k rostlině zvané murraya. Ta se někdy nepřesně česky nazývá „kari koření“. To proto, že i ta se do kari směsí přidává, sama o sobě ale není kari.