Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.září 0:55

Já bych ty bílkoviny jako sportovec raději získávala jinou cestou/úpravou vajec ;)
Salmonely bych se u čerstvých českých vajec (domácích) příliš nebála… , ale nějaké riziko hrozí vždy (1:100) hůř na tom jsou nedostatečně tepelně upravená kuřata…
Naše super/hypermarkety však nabízejí vaja různého původu, trhovci též :-/

Celá syrová vejce (bílek) jsou mi odporná všechny tepelné úpravy mi chutnají 🙂
Zajímavé je, že vejce natvrdo je lépe stravitelné než na měkko či „volské oko“ a nejhůře stravitelné je míchané vejce (také nevím jak to skutečně je s enzymama kolem 70 °C)
Za mne tedy: syrová zelenina ano, syrové vejce ne (nyní ani nesmím)

Z názorů:
„Z hlediska bezpečnosti potravin je třeba používat namísto syrových vajec pasterizované vaječné produkty. Výroba vaječných produktů podléhá zvláštním hygienickým požadavkům, které jsou definovány příslušným nařízením Evropské komise.“
" … důležité, aby se všechny části připravovaného jídla přehřálo alespoň na 70 ° C. Důkladná tepelná úprava vajec je velmi důležitá pro ohrožené skupiny obyvatelstva, například staré lidi, nemocné, malé děti a těhotné ženy. Světová zdravotnická organizace (WHO) nedoporučuje konzumovat potraviny obsahující syrové nebo nedostatečně tepelně upravené vejce, například majonézu, nizozemskou omáčku, zmrzlinu či některé dezerty…"
http://www.re­habilitace.in­fo/zdravotni/vej­ce-jsou-vyzivna-a-bohata-na-bilkoviny/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.září 1:11

Já bych ty bílkoviny jako sportovec raději získávala jinou cestou/úpravou vajec ;)
Salmonely bych se u čerstvých českých vajec (domácích) příliš nebála… , ale nějaké riziko hrozí vždy (1:100) hůř na tom jsou nedostatečně tepelně upravená kuřata…
Naše super/hypermarkety však nabízejí vaja různého původu, trhovci též :-/

Celá syrová vejce (bílek) jsou mi odporná všechny tepelné úpravy mi chutnají 🙂
Zajímavé je, že vejce natvrdo je lépe stravitelné než na měkko či „volské oko“ a nejhůře stravitelné je míchané vejce (také nevím jak to skutečně je s enzymama kolem 70 °C)
Za mne tedy: syrová zelenina ano, syrové vejce ne (nyní ani nesmím)

Z názorů:
„Z hlediska bezpečnosti potravin je třeba používat namísto syrových vajec pasterizované vaječné produkty. Výroba vaječných produktů podléhá zvláštním hygienickým požadavkům, které jsou definovány příslušným nařízením Evropské komise.“
" … důležité, aby se všechny části připravovaného jídla přehřálo alespoň na 70 ° C. Důkladná tepelná úprava vajec je velmi důležitá pro ohrožené skupiny obyvatelstva, například staré lidi, nemocné, malé děti a těhotné ženy. Světová zdravotnická organizace (WHO) nedoporučuje konzumovat potraviny obsahující syrové nebo nedostatečně tepelně upravené vejce, například majonézu, nizozemskou omáčku, zmrzlinu či některé dezerty…"
http://www.re­habilitace.in­fo/zdravotni/vej­ce-jsou-vyzivna-a-bohata-na-bilkoviny/
Aminokyseliny ve vejcích:
http://galenus­.cz/clanky/vy­ziva/aminokyse­liny-obsah-aminokyselin-ve-vejcich

Alergie na vejce
důležitá je tepelná úprava, nejvhodnější vejce natvrdo:(syrová se nedoporučují)
http://www.po­travinova-alergie.info/cla­nek/alergie-vejce.php