Odpověděl/a – 12.září 0:55
Já bych ty bílkoviny jako sportovec raději získávala jinou
cestou/úpravou vajec ;)
Salmonely bych se u čerstvých českých vajec (domácích) příliš
nebála… , ale nějaké riziko hrozí vždy (1:100) hůř na tom jsou
nedostatečně tepelně upravená kuřata…
Naše super/hypermarkety však nabízejí vaja různého původu, trhovci
též :-/
Celá syrová vejce (bílek) jsou mi odporná všechny tepelné úpravy mi
chutnají 🙂
Zajímavé je, že vejce natvrdo je lépe stravitelné než na měkko či
„volské oko“ a nejhůře stravitelné je míchané vejce (také nevím jak
to skutečně je s enzymama kolem 70 °C)
Za mne tedy: syrová zelenina ano, syrové vejce ne (nyní ani nesmím)
Z názorů:
„Z hlediska bezpečnosti potravin je třeba používat namísto syrových
vajec pasterizované vaječné produkty. Výroba vaječných produktů podléhá
zvláštním hygienickým požadavkům, které jsou definovány příslušným
nařízením Evropské komise.“
" … důležité, aby se všechny části připravovaného jídla přehřálo
alespoň na 70 ° C. Důkladná tepelná úprava vajec je velmi důležitá pro
ohrožené skupiny obyvatelstva, například staré lidi, nemocné, malé děti
a těhotné ženy. Světová zdravotnická organizace (WHO) nedoporučuje
konzumovat potraviny obsahující syrové nebo nedostatečně tepelně upravené
vejce, například majonézu, nizozemskou omáčku, zmrzlinu či některé
dezerty…"
http://www.rehabilitace.info/zdravotni/vejce-jsou-vyzivna-a-bohata-na-bilkoviny/
Odpověděl/a – 12.září 1:11
Já bych ty bílkoviny jako sportovec raději získávala jinou
cestou/úpravou vajec ;)
Salmonely bych se u čerstvých českých vajec (domácích) příliš
nebála… , ale nějaké riziko hrozí vždy (1:100) hůř na tom jsou
nedostatečně tepelně upravená kuřata…
Naše super/hypermarkety však nabízejí vaja různého původu, trhovci
též :-/
Celá syrová vejce (bílek) jsou mi odporná všechny tepelné úpravy mi
chutnají 🙂
Zajímavé je, že vejce natvrdo je lépe stravitelné než na měkko či
„volské oko“ a nejhůře stravitelné je míchané vejce (také nevím jak
to skutečně je s enzymama kolem 70 °C)
Za mne tedy: syrová zelenina ano, syrové vejce ne (nyní ani nesmím)
Z názorů:
„Z hlediska bezpečnosti potravin je třeba používat namísto syrových
vajec pasterizované vaječné produkty. Výroba vaječných produktů podléhá
zvláštním hygienickým požadavkům, které jsou definovány příslušným
nařízením Evropské komise.“
" … důležité, aby se všechny části připravovaného jídla přehřálo
alespoň na 70 ° C. Důkladná tepelná úprava vajec je velmi důležitá pro
ohrožené skupiny obyvatelstva, například staré lidi, nemocné, malé děti
a těhotné ženy. Světová zdravotnická organizace (WHO) nedoporučuje
konzumovat potraviny obsahující syrové nebo nedostatečně tepelně upravené
vejce, například majonézu, nizozemskou omáčku, zmrzlinu či některé
dezerty…"
http://www.rehabilitace.info/zdravotni/vejce-jsou-vyzivna-a-bohata-na-bilkoviny/
Aminokyseliny ve vejcích:
http://galenus.cz/clanky/vyziva/aminokyseliny-obsah-aminokyselin-ve-vejcich
Alergie na vejce
důležitá je tepelná úprava, nejvhodnější vejce natvrdo:(syrová se
nedoporučují)
http://www.potravinova-alergie.info/clanek/alergie-vejce.php