Odpověděl/a – 17.červenec 1:50
Výroba piva je složitý biotechnologický proces.
Základní surovinou jsou ječmen, který se podrobuje sladování , při
kterém probíhá rozklad polysacharidů na zkvasitelné sacharidy ( cukry
!!!).
Slad obsahuje 90% škrobu a 10% neškrobových polysacharidů. Co jsou sacharidy
( cukry).
Druhou surovinou je chmel, který sám o sobě cukry obsahuje.
Z těchto surovin se připravuje mladina, která podle piva které má
vzniknout
obsahuje dané procento zkvasitelných látek (acharidů). Mladina pro
12 stupňové pivo má obsah zkvasitelných látek 12 %. Kvasný proces lze
řídit tak , že se téměř veškerý cukr přemění na alkohol a vznikne tak
pivo, které má vysoký obsah alkoholu a nízký obsah cukru.
U nealkoholického piva se zase vede proces tak aby vzniklo co nejméně
alkoholu, takže obsah cukrů je vyšší než u alkoholického piva. Navíc se
alkohol někdy z piva odstraňuje.
http://pivnirecenze.cz/7687-vyroba-nealkoholickeho-a-nizkoalkoholickeho-piva
Prostě pivo je kvasný produkt a kvašení bez cukrů jaksi neběhá.
Proces zkvašování lze řídit tak, že výsledný produkt má nízký obsah
cukru či alkoholu.
Klasickou chuť piva lze ovšem získat pouze dodržováním starých
osvědčených receptur, které cukr ve výsledném produktu vyžadují.
Odpověděl/a – 17.červenec 1:53
Výroba piva je složitý biotechnologický proces.
Základní surovinou jsou ječmen, který se podrobuje sladování , při
kterém probíhá rozklad polysacharidů na zkvasitelné sacharidy ( cukry
!!!).
Slad obsahuje 90% škrobu a 10% neškrobových polysacharidů. To jsou sacharidy
( cukry).
Druhou surovinou je chmel, který sám o sobě cukry obsahuje.
Z těchto surovin se připravuje mladina, která podle piva které má
vzniknout,
obsahuje dané procento zkvasitelných látek (acharidů). Mladina pro
12 stupňové pivo má obsah zkvasitelných látek 12 %. Kvasný proces lze
řídit tak , že se téměř veškerý cukr přemění na alkohol a vznikne tak
pivo, které má vysoký obsah alkoholu a nízký obsah cukru.
U nealkoholického piva se zase vede proces tak, aby vzniklo co nejméně
alkoholu, takže obsah cukrů je vyšší než u alkoholického piva. Navíc se
alkohol někdy z piva odstraňuje.
http://pivnirecenze.cz/7687-vyroba-nealkoholickeho-a-nizkoalkoholickeho-piva
Prostě pivo je kvasný produkt a kvašení bez cukrů jaksi neběhá.
Proces zkvašování lze řídit tak, že výsledný produkt má nízký obsah
cukru či alkoholu.
Klasickou chuť piva lze ovšem získat pouze dodržováním starých
osvědčených receptur, které cukr ve výsledném produktu vyžadují.
http://ucitelchemie.upol.cz/materialy/vkpch/vyroba_piva.ppt