Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 12.prosinec 14:42

Bramborový salát a smažený řízek, tedy i z kapra, je skoro v každé domácnosti považován za sváteční jídlo. Je to dokonale vyvážená a léty osvědčená kombinace, tvrdí odborníci..

  1. suché maso x mokrému salátu
  2. pikantní salát k fádnějšímu masu
  3. pokud se připraví lehký salát, bez majonézy – je to lehčí jídlo k sytějšímu.

    Bramborový salát se k nám dostal z Bavorska.

--
Když se začal kapr připravovat jako smažený, doplňoval se salátem. Navíc se salát dal připravit předem, hospodyně se mohla věnovat jiné činnost, zdobil se stromeček, připravovaly se dárky, pekly vánočky, jinak se držel půst atd.

Jednoznačně se nedá odpovědět.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.prosinec 8:32

Bramborový salát a smažený řízek, tedy i z kapra, je skoro v každé domácnosti považován za sváteční jídlo. Je to dokonale vyvážená a léty osvědčená kombinace, tvrdí odborníci..

  1. suché maso x mokrému salátu
  2. pikantní salát k fádnějšímu masu
  3. pokud se připraví lehký salát, bez majonézy – je to lehčí jídlo k sytějšímu.

    Bramborový salát se k nám dostal z Bavorska.

--
Když se začal kapr připravovat jako smažený, doplňoval se salátem. Navíc se salát dal připravit předem, hospodyně se mohla věnovat jiné činnost, zdobil se stromeček, připravovaly se dárky, pekly vánočky, jinak se držel půst atd.

Jednoznačně se nedá odpovědět.
Doplňuji:
Našla jsem jednu z dalších možných informaci, o tom, kde má bramborový salát původ.

Kořeny „českého bramborového salátu“ sahají do carského Ruska poloviny 19. století. V té době v Moskvě fungovala luxusní restaurace Hermitage s belgickým šéfkuchařem Lucienem Olivierem. Ten pro své zákazníky z vybrané společnosti začal připravovat speciální pokrm z vařených brambor, majonézy, vařených vajec, kyselých okurek a dalších vzácných ingrediencí. Mezi ně patřily křepelky, aspik, raci, uzený jazyk a také kaviár. Vzhledem k obsahu drahých přísad byla cena pokrmu vysoká a mohli si jej dovolit jen ti nejbohatší. Šéfkuchař nikdy neprozradil recept na svou majonézu a ostatní kuchaři se jen mohli dohadovat, co do ní vlastně dává.

V roce 1883 Lucien Olivier zemřel, jeho rodina odešla z Ruska na začátku 20. století a recept na „ruský bramborový salát“ vzala sebou. Salát pod názvem ruský se tak dostal do španělské, francouzské, ale i italské kuchyně. Vzhledem k cenám některých surovin se ale původní receptura měnila s ohledem na finanční možnosti těch, kteří jej připravovali.

Kdy se bramborový salát objevil u nás? Podle některých pramenů se k nám dostal spolu s ruskými emigranty za první republiky, jiné však uvádějí, že připutoval až s Rudou armádou na konci druhé světové války. Tehdy byl ale znám s kousky naloženého kyselého sledě.

Historickou jistotu však nebudeme mít nikdy, proto se zdroje o původu liší. Potřebujeme ji ale? Stejně si každá rodina dělá svůj originální bramborový salát.

Zdroj: Mistři bramborového salátu

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 26.červen 11:07

Bramborový salát a smažený řízek, tedy i z kapra, je skoro v každé domácnosti považován za sváteční jídlo. Je to dokonale vyvážená a léty osvědčená kombinace, tvrdí odborníci..

  1. suché maso x mokrému salátu
  2. pikantní salát k fádnějšímu masu
  3. pokud se připraví lehký salát, bez majonézy – je to lehčí jídlo k sytějšímu.

    Bramborový salát se k nám dostal z Bavorska.

--
Když se začal kapr připravovat jako smažený, doplňoval se salátem. Navíc se salát dal připravit předem, hospodyně se mohla věnovat jiné činnost, zdobil se stromeček, připravovaly se dárky, pekly vánočky, jinak se držel půst atd.

Jednoznačně se nedá odpovědět.
Doplňuji:
Našla jsem jednu z dalších možných informaci, o tom, kde má bramborový salát původ.

Kořeny „českého bramborového salátu“ sahají do carského Ruska poloviny 19. století. V té době v Moskvě fungovala luxusní restaurace Hermitage s belgickým šéfkuchařem Lucienem Olivierem. Ten pro své zákazníky z vybrané společnosti začal připravovat speciální pokrm z vařených brambor, majonézy, vařených vajec, kyselých okurek a dalších vzácných ingrediencí. Mezi ně patřily křepelky, aspik, raci, uzený jazyk a také kaviár. Vzhledem k obsahu drahých přísad byla cena pokrmu vysoká a mohli si jej dovolit jen ti nejbohatší. Šéfkuchař nikdy neprozradil recept na svou majonézu a ostatní kuchaři se jen mohli dohadovat, co do ní vlastně dává.

V roce 1883 Lucien Olivier zemřel, jeho rodina odešla z Ruska na začátku 20. století a recept na „ruský bramborový salát“ vzala sebou. Salát pod názvem ruský se tak dostal do španělské, francouzské, ale i italské kuchyně. Vzhledem k cenám některých surovin se ale původní receptura měnila s ohledem na finanční možnosti těch, kteří jej připravovali.

Kdy se bramborový salát objevil u nás? Podle některých pramenů se k nám dostal spolu s ruskými emigranty za první republiky, jiné však uvádějí, že připutoval až s Rudou armádou na konci druhé světové války. Tehdy byl ale znám s kousky naloženého kyselého sledě.

Historickou jistotu však nebudeme mít nikdy, proto se zdroje o původu liší. Potřebujeme ji ale? Stejně si každá rodina dělá svůj originální bramborový salát.

Zdroj: Mistři bramborového salátu

https://www.ex­trastory.cz/proc-se-na-vanoce-ji-zrovna-bramborovy-salat