Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 15.červenec 14:55

To sis mohl taky vyhledat. pH metry mají dvě elektrody: referenční, s konstatním a známým potenciálem, a měrnou, tou je většinou skleněná elektroda, což je banička ze speciálního skla, naplněná roztokem s definovaným a konstantním pH (pufrem) a s vnitřní srovnávací elektrodou. Poměrový potenciál vzniká při ponoření do roztoku na obou stranách skla (uvnitř a zvenčí) právě rozdílným pH.

Zdroj: http://www.wikiskripta.eu/index.php/M%C4%9B%C5%99en%C3%AD_pH

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.červenec 2:22

To sis mohl taky vyhledat. pH metry mají dvě elektrody: referenční, s konstatním a známým potenciálem, a měrnou, tou je většinou skleněná elektroda, což je banička ze speciálního skla, naplněná roztokem s definovaným a konstantním pH (pufrem) a s vnitřní srovnávací elektrodou. Poměrový potenciál vzniká při ponoření do roztoku na obou stranách skla (uvnitř a zvenčí) právě rozdílným pH.
Doplňuji:
To není zas až tak miniaturní změna, odkážu ještě jednou na svůj zdroj, tam je psáno, že při 10-násobné změně koncentrace (tedy změně pH o jednu, např. z 12 na 11) se změní potenciál na elektrodě o 59 mV. To je celkem v pohodě změřitelné, když i domácí digitální voltmetry zobrazují jednotky mV, můj má přesnost na nejjemnějším rozsahu 100 μV a to je jeden z nejlevnějších na trhu.

Zdroj: http://www.wikiskripta.eu/index.php/M%C4%9B%C5%99en%C3%AD_pH