Odpověděl/a – 19.březen 13:22
jen opravím několik nepřesností : bílá vína se nedávají do nádoby
na led( pouze sekty šampaňské).Bílá i červená vína se dávají do
nádoby která pouze udržuje teplotu.
Nechat červené víno provětrat-ano- ale jen u kvalitních a starých
vín(viz.dekantování/dekantovací
nádoba).U normálních,např.přívlastkových č.vín za cenu
např.200–400,– které dostanete běžně v restauraci se toto
nedělá,toto víno to nevyžaduje.Jinak co se korku týče,tak obsluha korek
kontroluje -i čichem.Spropitné (dýško)je na uvážení každého
jednotlivce,ale spravidla se pohybuje okolo 10%-tedy pokud je zkazník
spokojen.Ale nevidím důvod proč zrovna somelierovi který víno jen přinese
a otevře nechávat víc.
Odpověděl/a – 19.březen 20:10
jen opravím několik nepřesností : bílá vína se nedávají do nádoby
na led( pouze sekty šampaňské).Bílá i červená vína se dávají do
nádoby která pouze udržuje teplotu.
Nechat červené víno provětrat-ano- ale jen u kvalitních a starých
vín(viz.dekantování/dekantovací
nádoba).U normálních,např.přívlastkových č.vín za cenu
např.200–400,– které dostanete běžně v restauraci se toto
nedělá,toto víno to nevyžaduje.Jinak co se korku týče,tak obsluha korek
kontroluje -i čichem.Spropitné (dýško)je na uvážení každého
jednotlivce,ale spravidla se pohybuje okolo 10%-tedy pokud je zkazník
spokojen.Ale nevidím důvod proč zrovna somelierovi který víno jen přinese
a otevře nechávat víc.
Doplňuji:
Dr.Axl : „mm“ máš pravdu.Já vím,jen mi přišlo zbytečný to sem házet
🙂 Na specializovaným webu píšu vše jak se psát má,samozřejmě.Ty
odborné rady stejně TADY nikdo neocení. Oceňují se ty,které jsou vloženy
jako první-(zkušenost z mnoha odpovědí ZDE na tomhle webu).Takže to je
prašť jako uhoď 🙂