Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.březen 13:22

jen opravím několik nepřesností : bílá vína se nedávají do nádoby na led( pouze sekty šampaňské).Bílá i červená vína se dávají do nádoby která pouze udržuje teplotu.
Nechat červené víno provětrat-ano- ale jen u kvalitních a starých vín(viz.dekan­tování/dekanto­vací nádoba).U nor­málních,např.pří­vlastkových č.vín za cenu např.200–400,– které dostanete běžně v restauraci se toto nedělá,toto víno to nevyžaduje.Jinak co se korku týče,tak obsluha korek kontroluje -i čichem.Spropitné (dýško)je na uvážení každého jednotlivce,ale spravidla se pohybuje okolo 10%-tedy pokud je zkazník spokojen.Ale nevidím důvod proč zrovna somelierovi který víno jen přinese a otevře nechávat víc.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 19.březen 20:10

jen opravím několik nepřesností : bílá vína se nedávají do nádoby na led( pouze sekty šampaňské).Bílá i červená vína se dávají do nádoby která pouze udržuje teplotu.
Nechat červené víno provětrat-ano- ale jen u kvalitních a starých vín(viz.dekan­tování/dekanto­vací nádoba).U nor­málních,např.pří­vlastkových č.vín za cenu např.200–400,– které dostanete běžně v restauraci se toto nedělá,toto víno to nevyžaduje.Jinak co se korku týče,tak obsluha korek kontroluje -i čichem.Spropitné (dýško)je na uvážení každého jednotlivce,ale spravidla se pohybuje okolo 10%-tedy pokud je zkazník spokojen.Ale nevidím důvod proč zrovna somelierovi který víno jen přinese a otevře nechávat víc.

Doplňuji:
Dr.Axl : „mm“ máš pravdu.Já vím,jen mi přišlo zbytečný to sem házet 🙂 Na specializovaným webu píšu vše jak se psát má,samozřejmě.Ty odborné rady stejně TADY nikdo neocení. Oceňují se ty,které jsou vloženy jako první-(zkušenost z mnoha odpovědí ZDE na tomhle webu).Takže to je prašť jako uhoď 🙂