Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 1.prosinec 9:15

Pokud se nechcete zabývat odchovem štěňat, kastraci vám doporučuji a to z mnoha důvodů. Pohlavní a rozmnožovací pud patří mezi nejsilnější a jen těžko je ovlivníte jinak než kastrací. Pravidelné hárání feny, která není kryta a neodchovává štěňata s sebou nese často hormonální a psychické poruchy, fena může trpět falešnou březostí, hnisavým zánětem dělohy (pyometra), nádorovým onemocněním mléčné žlázy atd. nehledě na rozruch mezi psy v širokém okolí, který háravá fena vyvolává, ale i možnost útěku a nechtěného nakrytí. Předsudky proti kastraci nemají žádné logické opodstatnění. Kdysi se trvrdilo, že fena „musí“ mít jednou v životě štěňata ze zdravotních důvodů, tedy jako jakousi prevenci, ale tato skutečnost se nezakládá na faktech a je dávno lékařskými výsledky vyvrácena. Bohužel i feny, které rodily (často nejednou) mohou onemocnět. Zatím pouze kastrace je nejjistější prevence, protože tam kde není dotyčný orgán, tam nemůže vzniknout ani nechtěná gravidita ani nemoc. Tento chirurgický zákrok není v dnešní době nic složitého, feny jej zpravidla snáší velmi dobře. Pokud se obáváte narkózy, vyberte si veterinární zařízení, které je vybaveno tzv.inhalační narkózou, která je mnohem šetrnější a vyberte si veterinární kliniku nebo ordinaci pro malá zvířata, které mají zpravidla bohaté zkušenosti s takovými výkony (dnes běžně prováděnými). Ještě před objednáním vaši žádost na vámi vybraném, (nebo někým zkušeným na doporučeném místě ) předem konzultujte s veterinárním lékařem a jistě se vám dostane veškerých potřebných iformací a pokynů ohledně péče před výkonem a po něm. Na internetu ale i zde ve vyhledávací liště najdete o kastraci mnoho informací, ale i názorů . Podotýkám, že odborné názory většinou doporučují a schvalují kastraci, laikové (většinou z řad mužů a konzervativců) ji zavrhují a odsuzují. Faktem je, že neukojený pohlavní a rozmnožovací pud vede nejenom k potížím fyzického rázu, ale hlavně k frustracím a psychickým poruchám. Pokud budete potřebovat ještě něco vysvětlit nebo doporučit web, kde naleznete diskuze na toto téma nebo budete chtít doporučit ve vašem okolí vhodného veterináře, napište mi klidně zprávu .

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 1.prosinec 17:04

Pokud se nechcete zabývat odchovem štěňat, kastraci vám doporučuji a to z mnoha důvodů. Pohlavní a rozmnožovací pud patří mezi nejsilnější a jen těžko je ovlivníte jinak než kastrací. Pravidelné hárání feny, která není kryta a neodchovává štěňata s sebou nese často hormonální a psychické poruchy, fena může trpět falešnou březostí, hnisavým zánětem dělohy (pyometra), nádorovým onemocněním mléčné žlázy atd. nehledě na rozruch mezi psy v širokém okolí, který háravá fena vyvolává, ale i možnost útěku a nechtěného nakrytí. Předsudky proti kastraci nemají žádné logické opodstatnění. Kdysi se trvrdilo, že fena „musí“ mít jednou v životě štěňata ze zdravotních důvodů, tedy jako jakousi prevenci, ale tato skutečnost se nezakládá na faktech a je dávno lékařskými výsledky vyvrácena. Bohužel i feny, které rodily (často nejednou) mohou onemocnět. Zatím pouze kastrace je nejjistější prevence, protože tam kde není dotyčný orgán, tam nemůže vzniknout ani nechtěná gravidita ani nemoc. Tento chirurgický zákrok není v dnešní době nic složitého, feny jej zpravidla snáší velmi dobře. Pokud se obáváte narkózy, vyberte si veterinární zařízení, které je vybaveno tzv.inhalační narkózou, která je mnohem šetrnější a vyberte si veterinární kliniku nebo ordinaci pro malá zvířata, které mají zpravidla bohaté zkušenosti s takovými výkony (dnes běžně prováděnými). Ještě před objednáním vaši žádost na vámi vybraném, (nebo někým zkušeným na doporučeném místě ) předem konzultujte s veterinárním lékařem a jistě se vám dostane veškerých potřebných iformací a pokynů ohledně péče před výkonem a po něm. Na internetu ale i zde ve vyhledávací liště najdete o kastraci mnoho informací, ale i názorů . Podotýkám, že odborné názory většinou doporučují a schvalují kastraci, laikové (většinou z řad mužů a konzervativců) ji zavrhují a odsuzují. Faktem je, že neukojený pohlavní a rozmnožovací pud vede nejenom k potížím fyzického rázu, ale hlavně k frustracím a psychickým poruchám. Pokud budete potřebovat ještě něco vysvětlit nebo doporučit web, kde naleznete diskuze na toto téma nebo budete chtít doporučit ve vašem okolí vhodného veterináře, napište mi klidně zprávu .
Doplňuji:
Nikdy jsem to neudělala, ale pokud někdo jako badisko může svými zcestnými radami ohrozit zdraví a v nejhorším případě i život feny, nemohu mlčet. Něco jiného je názorový rozdíl a něco úplně odlišného je popírat klinicky ověřenou praxi bez elementárních znalostí dané problematiky. Mám svůj- odlišný názor vyplývající z mnohaleté chovatelské praxe, ale to neznamená, že tazatelku „nepředám“ k ověření informací jinam- dál. Badisko tazatelku uráží za laický dotaz, kterým se ničím neprovinila. Nevadí mi chyby v pravopisu (ty by měly vadit badiskovi) ale dikce a forma, se kterou sdílí svoji neznalost a diktuje svůj nesprávný názor. Badisko mi napsal zprávu, ve které mě informuje, že jsem neznalá slečna, nemám žádné znalosti ani praxi a on jako výcvikář mě má zapotřebí mě informovat, že jsem vedle. Uvedla jsem ho do situace, od té doby se neozval, ale sem píše. Ano, v mnoha případech tomu tak možná je a bude, může mít kdokoliv jiný nebo mylný názor , ale v chovatelství, zvlášť v kynologii tomu tak bude v mém případě vemi sporadicky. A pokud tomu tak bude, budu šťastná, že se učím nečemu novému. Tazatelka se obrátila s problémem na Odpovědi a nikdo jí nemá právo urážet, osočovat a napadat. Řešilo se tady seriózně mnohem víc banalit a v tomto případě se jedná o důvěru tazatelky a zdraví zvířete. Pokud někdo, jako „badisko“ ji uráží ve tři hod. ráno, snad se dá ta naprostá neznalost dané úproblematiky a urážlivý tón s hrubkami vysvětlit právě touto nočně-časnou hodinou.