anonym
Odpověděl/a – 10.září 22:20
Kuchyňské sporáky (ty na tuhá paliva) měly litinové tály. Tak bych Ti asi poradila poptat se v sousedství, jestli nemá někdo něco takového na sklepě, v kůlně, na půdě. Nebo bych zavolala do sběrných surovin. Tam svého času mizely litinové poklopy z kanálů ve velkém. Tak by se tam mohl objevit i nějaký tál ze sporáku.
anonym
Odpověděl/a – 10.září 22:36
Kuchyňské sporáky (ty na tuhá paliva) měly litinové tály. Tak bych Ti
asi poradila poptat se v sousedství, jestli nemá někdo něco takového na
sklepě, v kůlně, na půdě. Nebo bych zavolala do sběrných surovin. Tam
svého času mizely litinové poklopy z kanálů ve velkém. Tak by se tam mohl
objevit i nějaký tál ze sporáku.
Doplňuji:
Bohemico, moje babička pokaždé ten středový díl na kamnech – tál –
důkladně očistila a pekla placky přímo na něm. Fungovalo to. Pokud
myslíš něco speciálního jen pro účel, který tu uvádíš, mám silné
pochyby, že se něco takového ještě vyrábí, nebo že se to bude dát
někde sehnat. Nejraději jsem takhle pečené měla nudlové těsto – hezky
tenoučce vyválené a ještě teploučké, krásně křupalo mezi zuby. Byla to
prostě dobrota.