Odpověděl/a – 7.září 13:21
Jablka omýt, velkoryse vykrájet poškozená místa, na elektrickém
šrotovníku sešrotovat (je chutné do některých várek přidat i hrušky,
pokud je máte),
příklad zde – mám doma vyráběný, prcující na stejném principu:
http://www.tip-pv.cz/drtice-na-ovoce.php
Za studena vylisovat na lisu
http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.vitokonex.cz/image/product/800:600/jpg/182/lis-na-ovoce-typ-35.jpg&imgrefurl=http://www.vitokonex.cz/product/lis-na-ovoce-typ-35:89/&h=676&w=706&sz=140&tbnid=7wtqjql48J_dYM:&tbnh=90&tbnw=94&zoom=1&usg=__o4Fat3pe60tvkCPfiNgFwADJPqc=&docid=9MqXou5PKBakMM&sa=X&ei=2ddJUOGAGsfwsga5_IGICg&ved=0CE4Q9QEwAg&dur=1673
hlavně to chce mít ten celolitinový (plast nebrat). Z lisu jímat mošt
přes sítko, aby se odstranily hrubé kusy jablek, které lisem projdou.
Ze sběrných nádob přelít do velkých nádob k odstání (používáme
velké demižony – materiál sklo).
http://vinarskepotreby.cz/e-shop/kategorie/details/554/28/demizony/demizon-25-l-s-kosem-it-siroke-hrdlo
Pomocí pryžových/silikonových hadiček stočit do 1l lahví (jsou
praktičtější, než zavařovací sklenice).
http://eshop.bricol.cz/lahev-bordo--1-00-oliv-band-ve-detail-1PS0000101.aspx
Zahřát na 75–80°C v zavařovacím hrnci, zátkovat za tepla bez vzduchu
pryžovými uzávěry – kloboučky nebo klasickými korkovými
(převařenými) špunty.
http://eshop.bricol.cz/zatka--38-x-24-ia--prirodni-korek-detail-MJ30000101.aspx
Lahve pak ale musí bezpodmínečně po celou dobu skladování ležet, aby
korek nevyschnul a mošt se nezkazil. Pryžové špunty se nám osvědčily
mnohem více.
Potřebnou a zásadní péči je nutné věnovat i důkladnému vymytí
použitých lahví (vyčištění od příp. nečistot a vyvaření). Do moštu
nikdy nepřidáváme cukr, není to třeba pokud nakombinujete do várky při
šrotování jak zralá, tak i ta méně zralá jablka.
Odpověděl/a – 7.září 13:37
Jablka omýt, velkoryse vykrájet poškozená místa, na elektrickém
šrotovníku sešrotovat (je chutné do některých várek přidat i hrušky,
pokud je máte),
příklad zde – mám doma vyráběný, prcující na stejném principu:
http://www.tip-pv.cz/drtice-na-ovoce.php
Za studena vylisovat na lisu
http://www.google.cz/imgres?imgurl=http://www.vitokonex.cz/image/product/800:600/jpg/182/lis-na-ovoce-typ-35.jpg&imgrefurl=http://www.vitokonex.cz/product/lis-na-ovoce-typ-35:89/&h=676&w=706&sz=140&tbnid=7wtqjql48J_dYM:&tbnh=90&tbnw=94&zoom=1&usg=__o4Fat3pe60tvkCPfiNgFwADJPqc=&docid=9MqXou5PKBakMM&sa=X&ei=2ddJUOGAGsfwsga5_IGICg&ved=0CE4Q9QEwAg&dur=1673
hlavně to chce mít ten celolitinový (plast nebrat). Z lisu jímat mošt
přes sítko, aby se odstranily hrubé kusy jablek, které lisem projdou.
Ze sběrných nádob přelít do velkých nádob k odstání (používáme
velké demižony – materiál sklo).
http://vinarskepotreby.cz/e-shop/kategorie/details/554/28/demizony/demizon-25-l-s-kosem-it-siroke-hrdlo
Pomocí pryžových/silikonových hadiček stočit do 1l lahví (jsou
praktičtější, než zavařovací sklenice).
http://eshop.bricol.cz/lahev-bordo--1-00-oliv-band-ve-detail-1PS0000101.aspx
Zahřát na 75–80°C v zavařovacím hrnci, zátkovat za tepla bez vzduchu
pryžovými uzávěry – kloboučky nebo klasickými korkovými
(převařenými) špunty.
http://eshop.bricol.cz/zatka--38-x-24-ia--prirodni-korek-detail-MJ30000101.aspx
Lahve pak ale musí bezpodmínečně po celou dobu skladování ležet, aby
korek nevyschnul a mošt se nezkazil. Pryžové špunty se nám osvědčily
mnohem více.
Potřebnou a zásadní péči je nutné věnovat i důkladnému vymytí
použitých lahví (vyčištění od příp. nečistot a vyvaření). Do moštu
nikdy nepřidáváme cukr, není to třeba pokud nakombinujete do várky při
šrotování jak zralá, tak i ta méně zralá jablka.
Doplňuji:
Odkaz na pryžové uzávěry zde:
http://www.hbs24.de/contents/de/d129_mostkappen.html
výstupek patrný na fotkách zvrchu se při zavařování (ještě za tepla) po
nasezení uzávěru na lahev zamačkává dovnitř hrdla. Tak se vytlačí
i poslední vzduch z láhve.