Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.srpen 13:08

Liší se právě krví, kterou majiteli filtruje.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.srpen 16:42

Liší se právě krví, kterou majiteli filtruje.
Doplňuji:
To, že jde o dvě různý ledviny v jednom pacientovi, doplňuješ až v diskuzi. V takovým případě jde o transplantaci a otázka je spíš pro lidi z oboru, který se tím roky zabývají. A i tak je úspěšnost transplantace ne vždy úplně jistá.

Každá z těch dvou ledvin je tvořená buňkama od jinýho člověka. Jedna je vlastní a druhá od dárce. Ta od dárce by po transplantaci neměla být rozpoznávána imunitním systémem příjemce. Každá buňka tvořící darovanou ledviny má totiž odlišný povrchový znaky, tzv. histokompatibilní glykoproteiny (MHCgp) a další formy povrchovejch proteinů, což dráždí IS příjemce a může je na základě těhle molekul na povrchu buněk napadat a ničit.
Dále wiki:
MHCgp jsou proteinové komplexy, které na povrchu buněk presentují vlastní nebo cizorodé peptidy a ukazují tak imunitnímu systému (IS) případné patologické stavy buněk či jejich infekci. Různé alelické formy MHCgp presentují ze stejných proteinů různé peptidické části díky polymorfismu ve vazebné části, a tak je tkáň od jiného jedince rozeznávána recipientem (příjemcem) jako cizorodá látka. Při tomto přímém rozeznávání následně dochází k aktivnímu napadání a odhojení transplantované tkáně. Přímému rozeznání se dá částečně předejít transplantacemi od dárce, který je příbuzný s recipientem.

Léčba pacienta nekončí úspěšnou transplantací. Tkáň od dárce je pro recipienta rozeznávána imunitním systémem (IS) jako cizorodá a je aktivně napadána, jako by se jednalo o tkáň infikovanou, nebo jinak patologicky poškozenou. Pacient tak musí být vystaven doživotnímu zvýšenému riziku infekce potlačením IS léky (imunosupresivy).