Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 27.únor 13:21

Nikdy jsem neslyšela, ale pátrala.
Proč právě čtyřiapadesát a přesně. Ani o číslo míň, ani o číslo víc. Nikdy jsem neslyšel třia- nebo pětapadesát. Podle slovníku české frazeologie a idiomatiky z roku 2009 má člověk čtyřiapadesát řečí zvláště při teoretizování, uvažování o možnostech a způsobech, jak něco provést, obvykle v kontrastu ke skutečnému výkonu nebo v reakci na příkaz, úkol. Podle mne pak má čtyřiapadesát řečí vždy, když má řečí víc než je zdrávo, snaží se okecat situaci a slova jsou zbytečná.

Nakonec se mi ale podařilo najít docela pravděpodobné vysvětlení. V časopisu Naše řeč z roku 1958 v 9. čísle na straně 248 píše profesor Vl. Šmilauer, že rčení mít řečí čtyřiapadesát, popř. moc řečí čtyřiapadesát, vzniklo podle snáře, kde na „moc řečí slyšeti – ve snu viděti“ se radilo vsadit do loterie číslo 54.

Zdroj: http://www.e-kniha.com/proc-se-rika-mit-reci-ctyriapadesat.html

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 27.srpen 20:19

Nikdy jsem neslyšela, ale pátrala.
"Proč právě čtyřiapadesát a přesně. Ani o číslo míň, ani o číslo víc. Nikdy jsem neslyšel třia- nebo pětapadesát. Podle slovníku české frazeologie a idiomatiky z roku 2009 má člověk čtyřiapadesát řečí zvláště při teoretizování, uvažování o možnostech a způsobech, jak něco provést, obvykle v kontrastu ke skutečnému výkonu nebo v reakci na příkaz, úkol. Podle mne pak má čtyřiapadesát řečí vždy, když má řečí víc než je zdrávo, snaží se okecat situaci a slova jsou zbytečná.

Nakonec se mi ale podařilo najít docela pravděpodobné vysvětlení. V časopisu Naše řeč z roku 1958 v 9. čísle na straně 248 píše profesor Vl. Šmilauer, že rčení mít řečí čtyřiapadesát, popř. moc řečí čtyřiapadesát, vzniklo podle snáře, kde na „moc řečí slyšeti – ve snu viděti“ se radilo vsadit do loterie číslo 54."

Zdroj: http://www.e-kniha.com/proc-se-rika-mit-reci-ctyriapadesat.html