Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.leden 21:44

Vařící voda podmiňujě výluh látek a barvy. Profesionálové dokonce odmítají sáčkový ve prospěch kvalitního sypaného.
Čas je určující, černý čaj 3–4 minuty, ovocné 5–6 min. Delší louhování naopak degraduje chuť, protože uvolňuje negativní složky.
Studený výluh se používá jen u určitých bylin v léčitelství a častěji s pomocí lihových příměsí.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.leden 2:22

Vařící voda podmiňujě výluh látek a barvy. Profesionálové dokonce odmítají sáčkový ve prospěch kvalitního sypaného.
Čas je určující, černý čaj 3–4 minuty, ovocné 5–6 min. Delší louhování naopak degraduje chuť, protože uvolňuje negativní složky.
Studený výluh se používá jen u určitých bylin v léčitelství a častěji s pomocí lihových příměsí.
Doplňuji:
ad terry, správná příprava čaje je hotová věda. Čajové země na to mají přímo obřady a např. ovocné čaje vůbec neuznávají za pravé čaje, ale považují je za skupinu odvarů a výluhů. Ty ovocné údajně přišly z Německa a aplikují se jen v části evropského regionu.
Na obalech některých komerčních čajů je přímo uvedeno, že se nedoporučuje ponechávat sáček přes doporučenou dobu. Jde o to, že to sama ani nemusíš chuťově poznat, ale optimální příznivé složky se pak už snižují (podíl kofeinu, antioxydanty, citlivé vitamíny, aromatické rozložení a další). Delší louhování není na závadu jen u zelených druhů a některých kvalitnějších čajů.
viz jeden z četných odkazů:
http://cajovnik­.cz/pri00a.html