Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 4.duben 13:25

U nás se šunka dlouho vyráběla podobně jako jiná vařená uzená masa. Kýta se rozdělila na zhruba osm částí, naložila do láku, pak ovařila a zaudila. Kolem roku 1857 pražský uzenář František Zvěřina jako první nechal lehkou vepřovou kýtu proležet v láku v celku. Šťavnatá, světlá šunka na kosti krytá slabou vrstvou jemného tuku a zčásti i kůží, vyuzená do zlatova, začala dobývat svět. Brzy ji vyráběl kde kdo. Nejznámějším výrobcem Pražské šunky však byl pan Antonín Chmel, který založil svou firmu v Praze na Zvonařce v roce 1879. Začínal s jedním řezníkem. V roce 1898 už měl osmadvacet dělníků, na tehdejší dobu mnoho. V témže roce ale zemřel a závod převzala jeho manželka. V roce 1929 na Zvonařce pracovalo už 250 dělníků a firma vyvážela šunku nejen do celé Evropy, ale i za oceán. Postup výroby byl stále stejný. Jen jemnou vrstvu aspiku na povrchu šunky nahradil vejčitý plechový obal.

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095927644-kalendarium/209572235300015/

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 4.duben 13:34

U nás se šunka dlouho vyráběla podobně jako jiná vařená uzená masa. Kýta se rozdělila na zhruba osm částí, naložila do láku, pak ovařila a zaudila. Kolem roku 1857 pražský uzenář František Zvěřina jako první nechal lehkou vepřovou kýtu proležet v láku v celku. Šťavnatá, světlá šunka na kosti krytá slabou vrstvou jemného tuku a zčásti i kůží, vyuzená do zlatova, začala dobývat svět. Brzy ji vyráběl kde kdo. Nejznámějším výrobcem Pražské šunky však byl pan Antonín Chmel, který založil svou firmu v Praze na Zvonařce v roce 1879. Začínal s jedním řezníkem. V roce 1898 už měl osmadvacet dělníků, na tehdejší dobu mnoho. V témže roce ale zemřel a závod převzala jeho manželka. V roce 1929 na Zvonařce pracovalo už 250 dělníků a firma vyvážela šunku nejen do celé Evropy, ale i za oceán. Postup výroby byl stále stejný. Jen jemnou vrstvu aspiku na povrchu šunky nahradil vejčitý plechový obal.

Doplňuji:
Přidám navíc historku o tom jak vznikla Pražská šunka:

Spisovatel Ervín Hrych byl odvážný badatel nezatížený předsudky. Jen díky tomu a Krhútské kronice, kterou sepsal, známe střípky naší historie, které se nám po léta pokoušeli zatajit. Díky němu víme i to, jak vznikla legendární Pražská šunka. Krhútský vojevůdce Prhoň Klátinec při obléhání Prahy vymyslel geniální způsob, jak polapit obránce města. Na dlouhá bidla napíchal jemně zauzenou šunku a přes hradby je nastrčil vyhladovělým Pražanům. Po chvíli stačilo za bidla zatáhnout a celé hrozny vůní šunky omámených Pražanů, pevně se držících bidel, byly jaty. Tolik Krhútská kronika.

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095927644-kalendarium/209572235300015/