Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 1.duben 22:52

Myslím, že otázka a ten popis pod ní jsou vlastně dvě docela odlišné věci – které spolu sice můžou souviset, ale ani třeba ne. ;)

Jsou mladí neschopní? Moc, obecné, ale ano, dá se říct, že samostatnost, vyzrálost, zručnost, způsobilost atd., se pospupně zhoršují (ehm, hlavně Západ). A jo, může to postihovat mladší generace, ale platí to i pro ty starší. Znám hodně „starých“, kteří jsou neschopní. ;)

Kdy zakládají rodinu, to vůbec nemusí být o tom, být ne/schopných. Hodně se to odvíjí od společnosti/men­tality a je to i ekonomický faktor, který je proměnlivý a buď roste nebo klesá (po 20 a roste ke třiceti i víc, pak zase postupně klesá dole). Další věc je biologické hledisko (hlavně pro ženy je rohodně přirozenější i lepší, když mají děti v mladších věku – na vrcholu puberty a po dvacítce…dávno před třicítkou).
Soustředí se víc na vzdělání, kariéru, na sebe (své zájmy, cestování) aj. Nemyslím si, že je to špatně. A že nezakládají rodinu, pokud si myslí, že na to ještě nemají (finančně a jinak)? Nj, určitě je to lepší, než sotva (do)studovat, nemít pořádnou práci, žádný majetek ani úspory, bydlet mžná ještě u rodičů a mít už třetí dítě na krku. ;) ;) Jak to „někteří“ mají nebo často měli.
Někteří mají jiná očekávání (od reality), u jiných jinak zafungují pudy, někteří možná rodinu ani nechtějí, jiní mají jiné priority, někteří určitě jsou i neschopní. A jde zde celá řada důvodů, proč někteří nemají děti – nebo je mají později.
Pak s tím souvisí společnost, jako větší volnost, volnější mravy, promiskuita, nestálost, ego, nevyzrálost… a ano, zde to prsotě souvisí i s tou neschopností a jiným.

Ale jako vážně, posuzuješ neschopnost od toho, jestli má dotýčný už děti? Víš jak často (jak brzy a jak moc) se množí chudina, spodina, negramotní, alkoholici, dělníci s mentalitou v p_deli, lidi na dávkách, nevyspělí atd. Ti mají často 5 dětí ještě před tím než je jim 25 let. ;) A schopní fakt většinou nejsou. Umí se akorát množit. Jistě, základně se o ty děti taky zvládnou postarat (ale většinou jsou drzí anebo naopak žijí v chudobě a nedostatku… tak tak přežívají). V Česku i jinde.
Když děti mají děti, tak to taky často nedopadá dobře (myšleno ještě nezletilí, nevyspělí, nesamostatní). To by musel být výjimečný případ, kdy ten dotyční (nebo oba) jsou mentálně/psychicky vyspělejší, zajištěnější atd.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 1.duben 22:59

Myslím, že otázka a ten popis pod ní jsou vlastně dvě docela odlišné věci – které spolu sice můžou souviset, ale ani třeba ne. ;)

Jsou mladí neschopní? Moc obecné (navíc relativní – mladí pro koho?, pro 90letého jsou mladí všichni, co jsou tak alespoň o 20 let mladší než on), ale ano, dá se říct, že samostatnost, vyzrálost, zručnost, způsobilost atd., se pospupně zhoršují (ehm, hlavně Západ). A jo, může to postihovat víc mladší a ‚novější‘ generace, ale platí to i pro ty starší. Znám hodně „starých“, kteří jsou neschopní. ;) Celé skupiny.

Že později zakládají rodinu, to vůbec nemusí být o tom, že jsou ne/schopní. Hodně se to odvíjí od společnosti/men­tality a je to i ekonomický faktor, který je proměnlivý a buď roste nebo klesá (po 20 a roste ke třiceti i víc, pak zase postupně klesá dole). Další věc je biologické hledisko (hlavně pro ženy je rohodně přirozenější i lepší, když mají děti v mladších věku – na vrcholu puberty a po dvacítce…dávno před třicítkou). Obecně se průměrný věk, kdy má žena/muž první dítě liší podle zemí (a hlavně podle bohatství a vyspělosti) a v jedné zemi pak podle tříd – tj. co je to za lidi. Zajdi do njěaké i třeba pochybné fabriky, tam dělá plno mladých a už mají několik dětí. ;) ;)
Proč je mnozí nemají? Soustředí se víc na vzdělání, kariéru, na sebe (své zájmy, cestování) aj. Nemyslím si, že je to nezbytně špatně. A že nezakládají rodinu, pokud si myslí, že na to ještě nemají (finančně a jinak)? Nj, určitě je to lepší, než sotva (do)studovat, nemít pořádnou práci, žádný majetek ani úspory, bydlet mžná ještě u rodičů a mít už třetí dítě na krku. ;) ;) Jak to „někteří“ mají nebo často měli – většina lidí co v 18 – 20 měli první dítě NEBYLO samostatných (rodiče, stát/socák atd).
Někteří mají jiná očekávání (od reality), u jiných jinak zafungují pudy (i potlačené což může být špatně – a to sice je problém, ale už jiný, který není o neschopnosti), někteří možná rodinu ani nechtějí, jiní mají jiné priority, někteří určitě jsou i neschopní. A jde zde celá řada důvodů, proč někteří nemají děti – nebo je mají až později.
Pak s tím souvisí společnost, jako větší volnost, volnější mravy, promiskuita, nestálost, ego, nevyzrálost… a ano, zde to prsotě souvisí i s tou neschopností a jiným.
Je zde taky čím dál větší míra rozvodovosti a neúplných rodin. Jo, 50. letý týpek má 6 dětí, ale skoro každé s jinou. Baba už má ve 42 asi 3 děcka, ale každé s jiným. Partenrů mělo 40 a manžely 2, s tím posledním žije na hromádce. Pěkné rodinky. Hlavně že mají ty děti a jsou samostatní, že? :P ;)

Jako vážně, posuzuješ neschopnost od toho, jestli má dotýčný už děti? Víš jak často (jak brzy a jak moc) se množí chudina, spodina, negramotní, alkoholici, dělníci s mentalitou v p_deli, lidi na dávkách, nevyspělí atd. Ti mají často 5 dětí ještě před tím než je jim 25 let. ;) A schopní fakt většinou nejsou. Umí se akorát množit. Jistě, základně se o ty děti taky zvládnou postarat (ale většinou jsou drzí anebo naopak žijí v chudobě a nedostatku… tak tak přežívají). V Česku i jinde.
Když děti mají děti, tak to taky často nedopadá dobře (myšleno ještě nezletilí, nevyspělí, nesamostatní). To by musel být výjimečný případ, kdy ten dotyční (nebo oba) jsou mentálně/psychicky vyspělejší, zajištěnější atd.