Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.březen 16:36

Samozřejmě je to nejen možné, ale dokonce žádoucí. Řekněme, že je to jediným klíčem, kterým se dobereme k tzv univerzální pravdě. Ta, na rozdíl od osobní pravdy každého z nás nepodléhá ničemu a její existence je věčná.

Uveďme příklad: jedna skupina vědců tvrdila, že světlo se skládá z částic, druhá vědecká skupina tvrdila, že světlo se skládá z vln. Platnost jedné teorie apriory vylučovala platnost druhé (buďje tráva zelená, nebo je průhledná). Nakonec se ukázalo, že platí obě tvrzení, takže obě skupiny mají pravdu. Fór je v tom, že pravda je ukryta v paradoxu (že platí A i B). Z takových premis můžeme učinit jednoduchý výrok: Pravda je tam, kde vzniká paradox.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 11.březen 16:38

Samozřejmě je to nejen možné, ale dokonce žádoucí. Řekněme, že je to jediným klíčem, kterým se dobereme k tzv univerzální pravdě. Ta, na rozdíl od osobní pravdy každého z nás, nepodléhá ničemu a její existence je věčná.

Uveďme příklad: jedna skupina vědců tvrdila, že světlo se skládá z částic, druhá vědecká skupina tvrdila, že světlo se skládá z vln. Platnost jedné teorie apriory vylučovala platnost druhé (buď je tráva zelená, nebo je průsvitná). Nakonec se ukázalo, že platí obě tvrzení, takže obě skupiny mají pravdu. Fór je v tom, že pravda je ukryta v paradoxu (že platí A i B). Z takových premis můžeme učinit jednoduchý výrok: Pravda je tam, kde vzniká paradox.