Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.únor 15:58

Nicota se nejlíp popíše tak, že se nepopíše. Není totiž co popisovat, logicky. Nemá žádný tvar, žádnou barvu; není. Není to ani nekonečná temnota ani nekonečná bílá ani skleněná/vodnatá průzračnost (nejspíš). Ale je to (pro nás) nepředstavitelné (nemůžeme si ani představit něco bez barvy). Na rozdíl třeba od prázdnoty, která představuje prostor bez obsahu, kdežto nicota nemá ani ten prostor a znamená stav neexistence.
K jejímu představení, nemůžeš použít slova ani mysl (jako mylšenky, představy). Vždyť si představuješ nic. Takže si prostě to NIC nepřestdstavuj a to je nicota. ;) Svým způsobem si nic/otu nepředstavujeme neustále. :D Stačí na ni nemyslet a nepředstavovat si ji.

Zkus mi říct, co vidíš za sebou. Bez toho, aniž bys otáčel hlavu, měl před sebou zrcadlo nebo se pokoušel představovat, co je za tebou. Jen řekni, ci vidíš za sebou? Nevidíš nic, nemůžeš (a nemá to žádnou barvu, hmotu, energii, tvar ani prostor, neexistuje to). A tak nějak by se dala „představit“ nicota.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 17.únor 16:05

Nicota se nejlíp popíše tak, že se nepopíše. Není totiž co popisovat, logicky. Nemá žádný tvar, žádnou barvu; není. Není to ani nekonečná temnota ani nekonečná bílá ani skleněná/vodnatá průzračnost (nejspíš). Je to nepředstavitelné (nemůžeme si ani představit něco bez barvy) – a v tom je nejspíš ta odpověď. Na rozdíl třeba od prázdnoty, která představuje prostor bez obsahu, kdežto nicota nemá ani ten prostor a znamená stav neexistence. Prázdnota by třeba mohla být nekonečné temno, prázdné místo ve vesmíro, absence všeho, včetně světla aj. Ale úplnou existenciální absenci čehokoli si jen těžko představíme – není si co představovat. Nicota není ani ta nekonečná temnota (to je prázdnota).
K jejímu představení si, nemůžeš použít slova ani mysl (jako myšlenky, představy). Vždyť si představuješ nic. Takže si prostě to NIC nepředstavuj a to je nicota. ;) Svým způsobem si nic/otu nepředstavujeme neustále a pořád. :D Stačí na ni nemyslet a nepředstavovat si ji.
Podle buddhismu a pár dalších je nicota/prázdnota základ reality, vše z ní pochazí, vše jí je a je nejplodnější ze všeho.

Zkus mi říct, co vidíš za sebou. Bez toho, aniž bys otáčel hlavu, měl před sebou zrcadlo nebo se pokoušel představovat, co je za tebou. Jen řekni, co vidíš za sebou? Nevidíš nic, nemůžeš (a nemá to žádnou barvu, hmotu, energii, tvar ani prostor, neexistuje to). A tak nějak by se dala „představit“ nicota.