Odpověděl/a – 30.leden 22:48
Dlouhodobě – prstík zešpekatěl. :D A nejen prstík.
Středbnědobě – otok způsobený třeba zadržování vody – jídle
během dne, tepltotou, náladou, aktivitou, atd.
Krátkodobě – prsten může být o něco menší (nebo spíše akorát),
než je obvod prstu (jeho nejširší části, tedy „střední kloub“), ale
ne tolik, aby nešel nasadit, tzn. tak tak projde. Jenže takový prsten trochu
asi mírně přidusí tok krve, krev se kolem něj nahromadí a celkově prst
v těch místech přibyde na objemu (byť jen malinko – ale vzhledem
k velikosti prstenu to může stačit). Vzhledem k teplotě může hrát roli
i roztažnost a prsten se při zahřátí takříkajíc zvětší a s větší
láskou obejme ten prst.. :D :D Zahřátý prsten může nabýt na objemu.
Další roli MOŽNÁ může hrát kluzkost povrchu (prstenu i prstu), jako
‚suchý‘ a studený prožek snadněji sklouzne, ale zahřáty a
‚zapocený‘ (leípíci) se bude líp držet… ale to je jen má špekulace.
Taky pot a ona slanost nemusí tu kluzkost podporovat (si myslím).
No a za další. Nejširší bývá střed prstu, ale taky spodek, ten je taky
„nejmasitější“ (no, to vyloženě není správné slovo, ale část pod
kloubem je nejobjemnější pokud příjde na krev, kůži a snad i nějaké to
maso/šlachy) i kůže je tam taková pohyblivější a snadněji se zcvrkává
a natahuje – oproti u vršku prstů u nehtu a před kloubem, což je
v postatě jen kost a na ní maximálně (neelasticky) natažená kůže.
Takže když prsten nasazuješ z vrchu dolů od od tenkého a
pevného/tvrdého, tak to jde snáz, něž když pak prsten chceš sundat zdola
nahoru – přes masitější/objemnější část, kde se ten prsten
„uvelebí“. Tj. snadněji tam sklouzne, než vyklouzne.
Takže oteklost – způsobená tím prstenem. Teplotní rozatažnost a
nabytí prstenu na objemu. Možná (špatná) kluzkost. A dost možná jistý
princip toho, že něco někam snáz dostaneš (přes něco úzkého) – jako
do vnitř, vtlačíš, než že to pak protlačíš zpátky, hlavně přes něco
jako „kužel“. No a to je právě to poslední, tedy ještě složení
prstu – kdy je nejobjjemnější (a kožně elastičtější) dole (kde ho
tam shora sice protlačíš, ale už hůř zpátky).
Když je prsten akorát, tak ho tam tak akorát dostaneš, jako celkem na
pohodu. Ale vzhledem k okolnostem a biologickým i fyzikálním jevům už ho
tak snadno nedostaneš zpátky. Prst může mírně nabrat objem, prsten může
mírně „přibrat“, kluzkost (možná?) bude horší, a přes úzkou linii
(horni linii prstu) to snáz dostaneš do šírší, než z širokého (kde je
uhnízděný) do úzkého.
Odpověděl/a – 30.leden 22:56
Dlouhodobě – prstík zešpekatěl. :D A nejen prstík.
Střednědobě – otok způsobený třeba zadržování vody – jídla
během dne, teplotou, náladou, aktivitou, atd.
Krátkodobě – prsten může být o něco menší (nebo spíš akorát),
než je obvod prstu (jeho nejširší části, tedy „střední kloub“), ale
ne tolik, aby nešel nasadit, tzn. tak tak projde. Jenže takový prsten trochu
asi mírně přidusí tok krve, krev se kolem něj nahromadí a celkově prst
v těch místech přibyde na objemu (byť jen malinko – ale vzhledem
k velikosti prstenu to může stačit).
Vzhledem k teplotě může hrát roli i roztažnost a prsten se při
zahřátí takříkajíc zvětší a s větší láskou obejme ten prst.. :D :D
Zahřátý prsten může nabýt na objemu.
Další roli MOŽNÁ může hrát kluzkost povrchu (prstenu i prstu), jako
‚suchý‘ a studený proužek snadněji sklouzne, ale zahřáty a
‚zapocený‘ (lepíci) se bude líp držet… ale to je jen má špekulace.
Taky pot a ona slanost nemusí tu kluzkost podporovat (nwm, ale si myslím).
No a za další. Nejširší bývá střed prstu, ale taky spodek, ten je taky
„nejmasitější“ (no, to vyloženě není správné slovo, ale část pod
kloubem je nejobjemnější pokud příjde na krev, kůži a snad i nějaké to
maso/šlachy) i kůže je tam taková pohyblivější a snadněji se scvrkává
a natahuje – oproti u vršku prstů u nehtu a před kloubem, což je
v postatě jen kost a na ní maximálně (neelasticky, nepohyblivě) natažená
tenká kůže. Takže když prsten nasazuješ z vrchu dolů od od tenkého a
pevného/tvrdého, tak to jde snáz, něž když pak prsten chceš sundat zdola
nahoru – přes masitější/objemnější část, kde se ten prsten
„uvelebí“. Tj. snadněji tam sklouzne, ale už nevyklouzne.
Takže oteklost – nahromaděná krev (ajú způsobená
tím prstenem. Teplotní rozatažnost a nabytí prstenu na
objemu. Možná (špatná) kluzkost povrchu. A dost možná
jistý princip toho, že něco někam snáz
dostaneš (přes něco úzkého) – jako do vnitř, vtlačíš, než
že to pak protlačíš zpátky, hlavně přes něco jako „kužel“.
No a to je právě to poslední, tedy ještě složení
prstu – kdy je nejobjjemnější (a kožně
elastičtější) dole (kde ho tam shora sice protlačíš, ale
už hůř zpátky).
Když je prsten akorát, tak ho tam tak akorát dostaneš, jako celkem na
pohodu. Ale vzhledem k okolnostem a biologickým i fyzikálním jevům už ho
tak snadno nedostaneš zpátky. Prst může mírně nabrat objem, prsten může
mírně „přibrat“, kluzkost (možná?) bude horší, a přes úzkou linii
(horni linii prstu) to snáz dostaneš do šírší, než z širokého (kde je
uhnízděný) do úzkého… při nasazování to jde dolu snadno, protože to
nemá odpor, přes střed to půjde a je nasazený. Takže přes většinu prstu
se dolu dostal bez odporu. Ale pak už je (dole) celý obemnutý, má větší
odpor – už od počátku a před ním je ještě tlustý kloub. Na poprév
bez většího odporu snáz vyklouzne, než když se musí nazpátek prodrat
přes tu objemovost, která ho obklopuje (a když přičteš ty možné
změnu – obejmu prstu, prstenu atd – tak se to o to víc znemožní).