Odpověděl/a – 14.červenec 22:36
Donáška/dovoz nákupu do dmu, v naší končině fungovala v 60. letech.
To znám už jen z vyprávění 😉
V paneláku jsme měli „hluboká schránky na menší nákup (mléko, pečivo
apod.). Tato služba zde, ale v 70. letech selhala/už nebyla dostupná.
Kvalita, velikost a cena dovážené porce jídla, včetně rychlého
občerstvení má kvylitu nevalnou. Cena vysoká.
Celotýdenní stravování v závodních jídelnách, bylo méně dostupné
směnařům. To přišlo až s vakuováním porcí jídla.
ČASY MÉHO OBŽERSTVÍ se datují zhruba do rpku 1976.
Před tím jen na rodinných výletech s rodiči, obědech
v restauracích.
Dny našeho „obžerství“ = výběru, kvality a finanční dostupnosti jsou
ty tam.
Když jsme šli z večeře (internát SZŠ), vydávané do 18. hodin. Museli
jsme se předzásobit (večerka ve 22:00, ve 20:00 jsme jinak šilhali hlady),
nebo to vzít cestou na ubytovací místo, přes Dům potravin. Často (2 –
3× v týdnu) jsme šli na druhou večeři do restaurace. Ve trojce jsme se
královsky nacpali a zdravě.
Příkladem možného obžerství byly bufety, automaty.
S úsměvem a s láskou vzpomínám na karlovarskou Vindobonu, nebo pražskou
Korunu. Teplá, studená kuchyně. Slané a sladké, včetně zákusků a
nápojů. Teplých, studených, koktejly 😉
Za pár korun s sebou do papíru nebo jídlonoše (krabičky), případně na
místě. Někde ve stoje, jinde na židli u stolu (nedaleko Mlýnské
kolonády). Kam se v současnosti hrabe Globus.
V salátech byl v horším případě Gothaj, žádný výrobní salám.
Kapesné 50 Kč (z toho 12 korun na cestu domů a do školy). Bylo na
večeře v restauraci, na kávu v kavárně, později i na pivo, víno (i ve
dvojce).
Dny mého možného obžerství revolucí skončily.
Dnes bych 3× v týdnu (nedej bože s dětmi) na obědy a večeře jít
nemohla. Porce čím dál menší. Chuť a kvalita je nesrovnatelná.
Za ty peníze, které po mně v současné době, v restauraci chtějí mi ani
nechutná.
Ano, zajdu do restaurace, ale tak 3 – 5× do roka.
Pravda je, že většina lidí v západní kultuře hlady netrpí.
Potravinami se plýtvá (hlavně v obchodech). Jsou na světě hladovějící
národy. Ty se o sebe musí naučit postarat hlavně sami. Potravinová pomoc
je fajn, ale nic je nenaučí, k ničemu je nepřiměje.
ČAS na osobní nákupy mám. Nespoléhám na Rohlík a jinou on-line službu.
Sem tam si přes prostředníka objednám produkty z farem.
Pojízdná nejsem
Odpověděl/a – 15.červenec 1:13
Obžerství si představuji jinak 😉
Donáška/dovoz nákupu do dmu, v naší končině fungovala v 60. letech. To
znám už jen z vyprávění 😉
V paneláku jsme měli „hluboká schránky na menší nákup (mléko, pečivo
apod.). Tato služba zde, ale v 70. letech selhala/už nebyla dostupná.
Kvalita, velikost a cena dovážené porce jídla, včetně rychlého
občerstvení má kvylitu nevalnou. Cena vysoká.
Celotýdenní stravování v závodních jídelnách, bylo méně dostupné
směnařům. To přišlo až s vakuováním porcí jídla.
ČASY MÉHO OBŽERSTVÍ se datují zhruba do rpku 1976.
Před tím jen na rodinných výletech s rodiči, obědech
v restauracích.
Dny našeho „obžerství“ = výběru, kvality a finanční dostupnosti jsou
ty tam.
Když jsme šli z večeře (internát SZŠ), vydávané do 18. hodin. Museli
jsme se předzásobit (večerka ve 22:00, ve 20:00 jsme jinak šilhali hlady),
nebo to vzít cestou na ubytovací místo, přes Dům potravin. Často (2 –
3× v týdnu) jsme šli na druhou večeři do restaurace. Ve trojce jsme se
královsky nacpali a zdravě.
Příkladem možného obžerství byly bufety, automaty.
S úsměvem a s láskou vzpomínám na karlovarskou Vindobonu, nebo pražskou
Korunu. Teplá, studená kuchyně. Slané a sladké, včetně zákusků a
nápojů. Teplých, studených, koktejly 😉
Za pár korun s sebou do papíru nebo jídlonoše (krabičky), případně na
místě. Někde ve stoje, jinde na židli u stolu (nedaleko Mlýnské
kolonády). Kam se v současnosti hrabe Globus.
V salátech byl v horším případě Gothaj, žádný výrobní salám.
Kapesné 50 Kč (z toho 12 korun na cestu domů a do školy). Bylo na
večeře v restauraci, na kávu v kavárně, později i na pivo, víno (i ve
dvojce).
Dny mého možného obžerství revolucí skončily.
Dnes bych 3× v týdnu (nedej bože s dětmi) na obědy a večeře jít
nemohla. Porce čím dál menší. Chuť a kvalita je nesrovnatelná.
Za ty peníze, které po mně v současné době, v restauraci chtějí mi ani
nechutná.
Ano, zajdu do restaurace, ale tak 3 – 5× do roka.
Pravda je, že většina lidí v západní kultuře hlady netrpí.
Potravinami se plýtvá (hlavně v obchodech). Jsou na světě hladovějící
národy. Ty se o sebe musí naučit postarat hlavně sami. Potravinová pomoc
je fajn, ale nic je nenaučí, k ničemu je nepřiměje.
ČAS na osobní nákupy mám. Nespoléhám na Rohlík a jinou on-line službu.
Sem tam si přes prostředníka objednám produkty z farem.
Pojízdná nejsem