Odpověděl/a – 23.červen 15:42
míza je tekutina (vodný, relativně koncentrovaný roztok organických
látek, především rozštěpených jednodušších cukrů) transportovaná
lýkem (floémem) v sítkových buňkách a sítkovicích. Mízo-tok je tedy
proud vedený právě a pouze lýkem, velmi tenkou vrstvou po obvodu kmene a
větví. Míza lýkem proudí v době vegetace buď z listů (kde cukry
fotosyntézou vznikají) všude tam, kde strom cukry potřebuje, anebo z míst,
kde má strom cukry uloženy (hlavně v kořenech) všude tam, kde je
potřebuje. Lýkem tedy může míza proudit v obou směrech, a cestou se
mikrokanálky vylévá do stran do jiných buněk, a tak dále a tak dále, až
se cukr dostane ke každé buňce, která po něm volá. Míza (v pravém slova
smyslu) tedy při řezu může vytékat pouze z lýka po obvodu kmene či
větve, a je to opravdu „sladká voda“.
https://stromoborci.cz/mizotok/
Kořeny podporují strom a absorbují vodu a živiny. Přenášejí tyto
kapaliny malými trubičkami, které vedou až po stonku až k listům. To
umožňuje stromu posílat své zdroje z jedné oblasti do druhé. Některé
trubky, zvané xylem, většinou přenášejí vodu z půdy na listy. Jiné
trubky, nazývané floem, přenášejí hlavně cukr a další produkty
vyrobené v listech do částí, kde jsou potřeba. Když je strom silný a
zdravý, vyrobí víc, než potřebuje, a přebytek ukládá do kořenů, kmenů
a větví. Když je pak strom ve stresu (například ze sucha, nemocí nebo
škůdců), může se spolehnout na to, že uskladněné materiály přežijí,
dokud se podmínky nezlepší.
https://www.austintexas.gov/blog/how-tree-roots-work-part-ii-digging-deeper
Odpověděl/a – 24.červen 11:12
Míza je tekutina (vodný, relativně koncentrovaný roztok organických
látek, především rozštěpených jednodušších cukrů) transportovaná
lýkem (floémem) v sítkových buňkách a sítkovicích. Mízo-tok je tedy
proud vedený právě a pouze lýkem, velmi tenkou vrstvou po obvodu kmene a
větví. Míza lýkem proudí v době vegetace buď z listů (kde cukry
fotosyntézou vznikají) všude tam, kde strom cukry potřebuje, anebo z míst,
kde má strom cukry uloženy (hlavně v kořenech) všude tam, kde je
potřebuje. Lýkem tedy může míza proudit v obou směrech, a cestou se
mikrokanálky vylévá do stran do jiných buněk, a tak dále a tak dále, až
se cukr dostane ke každé buňce, která po něm volá. Míza (v pravém slova
smyslu) tedy při řezu může vytékat pouze z lýka po obvodu kmene či
větve, a je to opravdu „sladká voda“.
https://stromoborci.cz/mizotok/
Kořeny podporují strom a absorbují vodu a živiny. Přenášejí tyto
kapaliny malými trubičkami, které vedou až po stonku až k listům. To
umožňuje stromu posílat své zdroje z jedné oblasti do druhé. Některé
trubky, zvané xylem, většinou přenášejí vodu z půdy na listy. Jiné
trubky, nazývané floem, přenášejí hlavně cukr a další produkty
vyrobené v listech do částí, kde jsou potřeba. Když je strom silný a
zdravý, vyrobí víc, než potřebuje, a přebytek ukládá do kořenů, kmenů
a větví. Když je pak strom ve stresu (například ze sucha, nemocí nebo
škůdců), může se spolehnout na to, že uskladněné materiály přežijí,
dokud se podmínky nezlepší.
https://www.austintexas.gov/blog/how-tree-roots-work-part-ii-digging-deeper
M