Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.červen 15:42

míza je tekutina (vodný, relativně koncentrovaný roztok organických látek, především rozštěpených jednodušších cukrů) transportovaná lýkem (floémem) v sítkových buňkách a sítkovicích. Mízo-tok je tedy proud vedený právě a pouze lýkem, velmi tenkou vrstvou po obvodu kmene a větví. Míza lýkem proudí v době vegetace buď z listů (kde cukry fotosyntézou vznikají) všude tam, kde strom cukry potřebuje, anebo z míst, kde má strom cukry uloženy (hlavně v kořenech) všude tam, kde je potřebuje. Lýkem tedy může míza proudit v obou směrech, a cestou se mikrokanálky vylévá do stran do jiných buněk, a tak dále a tak dále, až se cukr dostane ke každé buňce, která po něm volá. Míza (v pravém slova smyslu) tedy při řezu může vytékat pouze z lýka po obvodu kmene či větve, a je to opravdu „sladká voda“.
https://stromo­borci.cz/mizo­tok/

Kořeny podporují strom a absorbují vodu a živiny. Přenášejí tyto kapaliny malými trubičkami, které vedou až po stonku až k listům. To umožňuje stromu posílat své zdroje z jedné oblasti do druhé. Některé trubky, zvané xylem, většinou přenášejí vodu z půdy na listy. Jiné trubky, nazývané floem, přenášejí hlavně cukr a další produkty vyrobené v listech do částí, kde jsou potřeba. Když je strom silný a zdravý, vyrobí víc, než potřebuje, a přebytek ukládá do kořenů, kmenů a větví. Když je pak strom ve stresu (například ze sucha, nemocí nebo škůdců), může se spolehnout na to, že uskladněné materiály přežijí, dokud se podmínky nezlepší.
https://www.au­stintexas.gov/blog/how-tree-roots-work-part-ii-digging-deeper

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 24.červen 11:12

Míza je tekutina (vodný, relativně koncentrovaný roztok organických látek, především rozštěpených jednodušších cukrů) transportovaná lýkem (floémem) v sítkových buňkách a sítkovicích. Mízo-tok je tedy proud vedený právě a pouze lýkem, velmi tenkou vrstvou po obvodu kmene a větví. Míza lýkem proudí v době vegetace buď z listů (kde cukry fotosyntézou vznikají) všude tam, kde strom cukry potřebuje, anebo z míst, kde má strom cukry uloženy (hlavně v kořenech) všude tam, kde je potřebuje. Lýkem tedy může míza proudit v obou směrech, a cestou se mikrokanálky vylévá do stran do jiných buněk, a tak dále a tak dále, až se cukr dostane ke každé buňce, která po něm volá. Míza (v pravém slova smyslu) tedy při řezu může vytékat pouze z lýka po obvodu kmene či větve, a je to opravdu „sladká voda“.
https://stromo­borci.cz/mizo­tok/

Kořeny podporují strom a absorbují vodu a živiny. Přenášejí tyto kapaliny malými trubičkami, které vedou až po stonku až k listům. To umožňuje stromu posílat své zdroje z jedné oblasti do druhé. Některé trubky, zvané xylem, většinou přenášejí vodu z půdy na listy. Jiné trubky, nazývané floem, přenášejí hlavně cukr a další produkty vyrobené v listech do částí, kde jsou potřeba. Když je strom silný a zdravý, vyrobí víc, než potřebuje, a přebytek ukládá do kořenů, kmenů a větví. Když je pak strom ve stresu (například ze sucha, nemocí nebo škůdců), může se spolehnout na to, že uskladněné materiály přežijí, dokud se podmínky nezlepší.
https://www.au­stintexas.gov/blog/how-tree-roots-work-part-ii-digging-deeper
M