Avatar uživatele
Kepler

Rekujete vývary k dosažení výraznější chuti, nebo tam prostě přihodíte kostku bujónu?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? da ny, aliendrone před 926 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
GM

Bujón nepoužívám. Vařím tolik masa, kostí a zeleniny, aby byl vývar silný

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Čecho_slovák

Kostku bujónu? To můžeš ještě přidat čínské nudle, přisypat Podravku a máš vývar jako Sapíka.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Nepoužívám bujon

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Pokud už se unavuji s vařením OPRAVDOVÉHO vývaru, tak se skoro vždy vyhnu „chemii“. Té si užiji VÍCE než dost z těch všelijakých kupovaných polotovarů/hotovek a dalších srajd. ;) :D :D

Tudíž pokud OPRAVDU VAŘÍM vývar, není v mém případě redukovat, protože k tomu dochází automaticky. Nevařím totiž „bleskovka“ v papiňáku, nýbrž klasika a spíše ve stylu consommé (pooooomaličku a dlouho táhnu), klidně ráno postavím na sporák a celý den to šimrám na nějakých 70–80°C, k varu přivedu až na samý konec. A to se ti pak odpaří celkem DOST vody, i když to máš pod pokličkou. Další věcí k dosažení silného vývaru (podle mne) je mít dobré suroviny (maso a především KOSTI – ty už dnes koupíš JEDINĚ u „specialisty“-řezníka, kdepak v nákupáku) a ještě před vařením je naporcovat na malé kusy, ne že do hrnce hodíš celou flákotu. Což sice jde, ale ten výsledek za to nestojí.

To už udělám raději tříminutový „vývar“ z bujónu. ;) :D :D
Ono je to hodně o tom, jaké suroviny máš aktuálně k dispozici. Když máš třeba vlastní domácí demiglace (či demiglass – polévkový pochopitelně), tak není problém uvařit „tříminuťák“ na takové úrovni, že HODNĚ domácích slípek by nad vlastní domácí polévkou/vývarem zaplakalo. :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
da ny

Záleží i na tom, pro koho vařím (polévky pro sebe často/denně). Zda je např. polévka tzv. sváteční. pro návštěvu.
Malým dětem (nebo s potravinovými alergiemi) bujon ani Podravku nedávám. Vnouče nemůže kuřecí ani hovězí. Jen poctivý krůtí s omezením zeleniny (vůbec nesnese mrkev, celer a petržel, jen stopové množství.
Sama se přísadám typu Podravka, ani kostce nevyhýbám. Trochu přidám k polévce i omáčce. Jindy ne. Zvyk je železná košile. „Jalové“ polévky a omáčky mi nechutnají.
Zdá se, že budu muset oprášit i „papiňák“ ;D Nevím, zda několik hodin tažený vývar na plynu (s elektřinou to bude totéž), při mé časté konzumaci polévek unese má kapsa. :) Hlavně, aby bylo vždy, v dostatečném množství, co do toho hrnce, vždy hodit (za co).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek