Avatar uživatele
Zlatý

Může mi někdo vysvětlit,proč některé hospodyňky při zavařování....

.... obracejí sklenice dnem vzhůru?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Moc jsem o tom nikdy nepřemýšlela, ale počkám až zacvaknou víčka a obrátím sklenici. Kdyby některá nebyla dostatečně uzavřená, v tomto okamžiku by obsah začal vytékat. Mám jistotu, že jsou všechny správně uzavřené.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

já je nezavařuji obrácené ale když se sterilují tak je obracím hned horké po vyndání z hrnce a hrušky ani nezavařuji jen je dám s horkým nálevem do sklenic uzavřu a obrátím , tím tlakem nálevů na víčko se pěkně uzavřou a není pod víčkem vzduch a dobře drží - to si myslím já ....proto to tak s úspěchem dělám.

http://img.nadapenny.com/…


Avatar uživatele
Zlatý

Je hneď kontrola, či viečko tesní. Ak si prejdete s takto zavretým viečkom po ruke, nesmiete cítiť vlhko.
Pri zavarovaní sú poháre normálne, viečkom hore. Po vybratí sa položia viečkom dole.


Avatar uživatele
Zlatý

Tento postup je využitelný např. při konzervaci marmelád. Podmínkou je aby marmeláda při nalévání do sklenice byla horká a nenaplnit sklenici až po okraj. Po otočení dnem vzhůru vznikne nahoře bublina horkého vzduchu, ta pak po ochlezení vytváří podtlak a víčko utěsní.


Avatar uživatele
Zlatý

Barbakane, dělám to i s pečenými čaji. Horký obsah - po dopečení v troubě - se ihned dá do čistých sklenic, zavře a otočí se to. Je to proto, že zaprvé je rázem kontaktem s horkým obsahem sterilní celá sklenice včetně víčka zevnitř, zadruhé - vzduch, který ve sklenici ještě je a který také obsahuje bakterie, projde horkým obsahem - a je po bakteriích. Kontrola, že sklenice neteče, je jako bonus navíc.
Naučily nás to tak naše maminky a je dobře, že to děláme, má to smysl - obsah je sterilní a nekazí se.


Avatar uživatele
Zlatý

Je to zátěž na víčko. O zbytek se postará smršťování plynu.
Horký vzduch zaujímá ve sklenici větší objem a při ochlazování se objem chladnoucího plynu (vzduchu) ve sklenici zmenšuje a vytváří se tak podtlak, při kterém víčko dokonale přilne na pryžové těsnění víčka a drží. Otočení sklenice víčkem dolů je jednoduchou pomůckou, jak víčko dobře a rovnoměrně po dobu vychládání zatížit.


Avatar uživatele
Zlatý

Protože teplý vzduch stoupá vzhůru a když je sklenice postavená normálně, vytvoří se na víčku tlak a proto jde potom sklenice ztěžka otevřít?

(To jen hádám, proto je tam ten otazník.)

A nebo aby nepraskly? Přecijenom je menší šance že sklenice praskne, když je zespodu opřená o víčko než když stojí sklem přímo na plechu pod kterým žhne plamen.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 840
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 479
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.