Avatar uživatele
Registrovaný

Muže mi někdo vynormovat květákovou polévku a kuřecí rizoto pro 70lidí?Moc děkuji:-)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

mám normy teplých jídel, ale každý recept je jiný, takže by ti to bylo asi k ničemu

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele

Vím,že jsou receptury pro teplou kuchyni,kde se uvádí normy na 10 porcí,vyučují se na každém učilišti spojeném s gastronomií(číšníci, kuchaři). Pak si normu uprav na počet strávníků a je to.Jistě bude v okolí někdo,kdo učiliště navštěvuje,či dokončil a do knihy tě nechá nahlédnout.Pokud ji nevlastníš.


Avatar uživatele
Bronzový

protože mám ty normy po ruce,tak ti píši
na polévku 10 porcí á 0,33 litru
květák 1 kg
mouka hladká 0,1
mléko 0,5 l
voda 1,5 l
sůl,polévkové koření,petrželka,
a já dávám i vejce 1-2

kuřecí rizoto na 10 porcí po 300 g
kuřecí maso 1 kg / prsa/
cibule 150 g
hrášek steril 200 g
mrkev steril 200 g
sýr tvrdý 100 g
rýže 1 kg
sůl,tuk

Tolik normy.Zkušenost a praxe je trochu odlišná.Každý má svůj recept.Např já koupím kuřata,ty rozporcují,mám stehna,prsa a ten zbytek uvařím.Mám základ na dobrou polévku a vařené maso z koster oberu,přejedu nožem,abych vybral kostičky a udělám rizoto.
A když spočtu cenu,tak za prsa dám cca stovku a za kuře 1,5 kila 60-80.Jenže z toho kuřete mám kvalitní nekřehčená prsa - tedy bez přidané vody,stehna na pečení,onu polévku a ještě rizoto.Je to ale pracnější.


Avatar uživatele
Bronzový

Květákovou polévku bych ještě dle receptur spolkl, ale přesto podotýkám, že není problém sečíst váhu surovin a tím se dostat k jednoduchému výsledku tzn. litráži polévky. dnes se dle norem nevaří, vaří se tak aby finální kunzement byl naprosto spokojen. Co se týká risota- italský pokrm, který se podává pouze po dohotovení, nikoli jakkoliv ohřívaný, tak v žádném případě ne z obraného masa, tedy když chcete pocítit chuť tohoto pokrmu. I hrášek z kozervy je barbařina, ale jistě použijeme co je dostupné. Jistě není nezajímavé, že litaratura uvádí dušení upotřebených surovin se šampaňským. Omlouvám se, že jsem se rozepsal, ale nedalo mi to!

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 840
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 479
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.