Avatar uživatele
Pokročilý

Je zdravá bramborová slupka?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

když ji pořádně umyjete, tak ano. Nejzdravější je u mladých brambor - zejména proto, že má z celé brambory největší obsah vitamínů. V oloupané bramboře už jich moc nenajdete.
Doplňuji:
http://healthyeating.sfgate.co m/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Slupka asi ne, ale pod povrchem slupky je údajně nejvíce vitamínů a minerálních látek. Spíše bych brambory uvařila ve slupce a oloupala. Jíst slupku u skladovaných brambor se nedoporučuje, obsahuje solanin.
Doplňuji:
http://www.lecivapriroda.cz/…


Avatar uživatele

Toxické látky

Brambory obsahují toxické glykoalkaloidy, především pak solanin a chakonin. Při teplotách nad 170 °C se tyto látky částečně rozkládají.

Pokud jde o hlízy, nejvyšší koncentrace alkaloidů je pod slupkou a zvyšuje se pokud jsou brambory na světle. Brambory na světle rovněž zelenají, obsah alkaloidů však nemusí s barvou přímo korelovat. Vyšší obsah alkaloidů lze nalézt v okolí oček (pupeny na hlíze) a v blízkosti poranění hlízy. Při předávkování může dojít i ke smrtelné otravě, nicméně otravy bramborami jsou vzácné. Pokud k nim dojde, jedná se zpravidla o případ, kdy dítě snědlo větší množství plodů (nikoliv hlíz), ovšem vzhledem k jejich nechutnosti a nevelkému počtu jde o velmi nepravděpodobnou událost. Obsah alkaloidů je jedna z vlastností, která se sleduje během šlechtění.

Šlechtitelé se snaží nepřekročit koncentraci solaninu 0,2 mg/g. Nicméně i u moderních odrůd s koncentrací solaninu pod 0,2 mg/g může po osvětlení dojít ke zvýšení až nad 1 mg/g solaninu. Při běžně udávané nebezpečné dávce 200 mg solaninu to znamená, že dospělý člověk může pozřít tuto zdraví nebezpečnou dávku v jedné větší zelené bramboře či v cca 1 kg zdravých brambor.
Doplňuji:
Arygnoc,arygnoc - Brambory (lat. Solanum tuberosum; něm. Erdapfel, Kartoffel, Grundbirne; špan. a ital. Patata, rus. Kartófel; franc. Pommme de terre, Tartufo) - jsou naší druhou nejdůležitější potravinou (pouhých 50-60 kg/osobu) a levným zdrojem kalorických a biologických hodnot. Čerpáme z nich asi 14 % pokrmové energie, neboť obsahují asi 15% polysacharidů (škrob). Brambor je nejlepším potravinovým koncentrátem na světě. Hlízy obsahují významná množství kyseliny citrónové, kyseliny jablečné, polyfenolů, minerálních látek (Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, P, I, Ni, Ca, K aj.) a vitamínů C, B1, B2 a PP, potřebné kalorie, proteiny a jsou téměř bez tuku (0,1%) a vlákniny (2,5%). Důležitý je vysoký obsah pro oragnismus důležitého draslíku. Jejich pěstování je výhodné, neboť rostou rychle. Bramborová pole rodí více tun a více kalorií na hektar, než pole osázená jinou plodinou. Celosvětový průměr je třináct a půl tuny z hektaru, což je čtyřikrát více než u rýže a pětkrát více než u pšenice. V tropických oblastech je možné sklízet brambory už po dvou měsících. Daří se jim téměř všude - od pouští, přes horské oblasti na Jávě, po blátivá pole studeného Skotska. Brambory, kromě rozsáhlé výrovb škrobu, mají využití v kosmetice i lidovém lékařství. Obsahuji "alatoin" - dusíkatou látku s hojivými účinky urychující regenerační procesy v organismu, v kosmetice jako např. při ošetření popraskaných rukou jejich odvarem.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/L ilek_brambor


Avatar uživatele
Stříbrný

Jak kdy, některé slupky trpí chrobami.


Avatar uživatele
Zlatý

Ani ne - bramborové slupky obsahují solanin, který je prudce jedovatý (jde o přirozenou ochranu hlíz)...
;-)


Avatar uživatele
Zlatý

zdravá-nezdravá, nejem ju, je to hnusné, vadí mi v puse, krku, žalúdku a aj potom na wc.
aj bonbón si pred vložení do pusy z papiera (celofánu či akéhokoľvek obalu) rozbalím, ba aj banány si olúpem či orechy zo škrupiny vylúpnem.
obaly mi nechutia.

;-Q


Avatar uživatele
Bronzový

Ano, bramborová slupka je velmi zdravá ;)
Zrovinka minulý týden jsme v práci (během sanitárního dne) debatily asi hodinu o bramborách :D Do debaty jsme "zatáhly" i doktora ;).
Vycházeli jsme z jedné knihy, která opěvuje prospěšnost brambor a bramborových slupek...
Naši předkové(babičky, prababičky) převážně brambory pekli a vařili se slupkou (loupat se patrně začaly až s přípravou hranolků :-), možná bramboráků?).
Je nesporné, že pouze brambory vařené/pečené se slupkou si zachovají vitamíny a další prospěšné látky.
Vzhledem k tomu, že nějvětší množství vitamínů u brambor je ve slupce a těsně pod ní (oloupáním se o vše připravujeme)..
Brambory jsou zdravá a sytící potravina. Zdravější se slupkou (alespoň s ní vařené).
Brambory pomáhají k fyziologicky vyvážené stravě, působí jako zásada.

Přestože všude najdeme nápady na "využití" vody z uvařených brambor...
co se týká zdraví - je lépe ji vylít a vůbec nekonzumovat.

Jen je třeba na vaření brambor ve slupce sehnat/vykopat a sklidit/ zakoupit ty správné brambory :)

Doplňuji:
Lékař radi:
Oloupané brambory (řádně omyté) zalít vařící vodou/vložit do vařící se vody/ - přivést k varu a vodu slít.
Brambory znovu zalijeme vařící vodou, osolíme, okmínujeme.
Takto vařené bramdory jsou zdravější a mnohem chutnější.
Babička je vařila stejně, pokud ne ve slupce.
I na bramborovou kaši se vaří brambory ve slupce, rozmaškají se pomocí lisu.....


Avatar uživatele
Zlatý

Pokud některý ze supermarketů nabízí slupky v líbivém balení v ceně 200 korun za kilo nebo více, pak zdravé určitě budou.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele

anonym

Jak je již doplněno v odpovědi Marci 1 solanin je pod zeleným a kolem klíčků a viděla jsem i novou bramboru zelenou...

Avatar uživatele
Zlatý

gecco

dgfdgf -> máš tři odlišné odpovědi, vyber si...
;-))

Nehodící se škrtněte...

Avatar uživatele
Bronzový

zzzlatokopka

Hahaha mohl dát anketu:-DDD

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Zdraví

Zlatý Drap 1605
Zlatý mosoj 1494
Zlatý marci1 1278
Zlatý hanulka11 1030
Zlatý annas 991
Zlatý gecco 737
Zlatý briketka10 715
Zlatý quentos 714
Zlatý iceT 565
Zlatý arygnoc 499

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.