Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 27.duben 14:35

Toxické látky

Brambory obsahují toxické glykoalkaloidy, především pak solanin a chakonin. Při teplotách nad 170 °C se tyto látky částečně rozkládají.

Pokud jde o hlízy, nejvyšší koncentrace alkaloidů je pod slupkou a zvyšuje se pokud jsou brambory na světle. Brambory na světle rovněž zelenají, obsah alkaloidů však nemusí s barvou přímo korelovat. Vyšší obsah alkaloidů lze nalézt v okolí oček (pupeny na hlíze) a v blízkosti poranění hlízy. Při předávkování může dojít i ke smrtelné otravě, nicméně otravy bramborami jsou vzácné. Pokud k nim dojde, jedná se zpravidla o případ, kdy dítě snědlo větší množství plodů (nikoliv hlíz), ovšem vzhledem k jejich nechutnosti a nevelkému počtu jde o velmi nepravděpodobnou událost. Obsah alkaloidů je jedna z vlastností, která se sleduje během šlechtění.

Šlechtitelé se snaží nepřekročit koncentraci solaninu 0,2 mg/g. Nicméně i u moderních odrůd s koncentrací solaninu pod 0,2 mg/g může po osvětlení dojít ke zvýšení až nad 1 mg/g solaninu. Při běžně udávané nebezpečné dávce 200 mg solaninu to znamená, že dospělý člověk může pozřít tuto zdraví nebezpečnou dávku v jedné větší zelené bramboře či v cca 1 kg zdravých brambor.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 27.duben 15:12

Toxické látky

Brambory obsahují toxické glykoalkaloidy, především pak solanin a chakonin. Při teplotách nad 170 °C se tyto látky částečně rozkládají.

Pokud jde o hlízy, nejvyšší koncentrace alkaloidů je pod slupkou a zvyšuje se pokud jsou brambory na světle. Brambory na světle rovněž zelenají, obsah alkaloidů však nemusí s barvou přímo korelovat. Vyšší obsah alkaloidů lze nalézt v okolí oček (pupeny na hlíze) a v blízkosti poranění hlízy. Při předávkování může dojít i ke smrtelné otravě, nicméně otravy bramborami jsou vzácné. Pokud k nim dojde, jedná se zpravidla o případ, kdy dítě snědlo větší množství plodů (nikoliv hlíz), ovšem vzhledem k jejich nechutnosti a nevelkému počtu jde o velmi nepravděpodobnou událost. Obsah alkaloidů je jedna z vlastností, která se sleduje během šlechtění.

Šlechtitelé se snaží nepřekročit koncentraci solaninu 0,2 mg/g. Nicméně i u moderních odrůd s koncentrací solaninu pod 0,2 mg/g může po osvětlení dojít ke zvýšení až nad 1 mg/g solaninu. Při běžně udávané nebezpečné dávce 200 mg solaninu to znamená, že dospělý člověk může pozřít tuto zdraví nebezpečnou dávku v jedné větší zelené bramboře či v cca 1 kg zdravých brambor.
Doplňuji:
Arygnoc,arygnoc – Brambory (lat. Solanum tuberosum; něm. Erdapfel, Kartoffel, Grundbirne; špan. a ital. Patata, rus. Kartófel; franc. Pommme de terre, Tartufo) – jsou naší druhou nejdůležitější potravinou (pouhých 50–60 kg/osobu) a levným zdrojem kalorických a biologických hodnot. Čerpáme z nich asi 14 % pokrmové energie, neboť obsahují asi 15% polysacharidů (škrob). Brambor je nejlepším potravinovým koncentrátem na světě. Hlízy obsahují významná množství kyseliny citrónové, kyseliny jablečné, polyfenolů, minerálních látek (Mg, Fe, Zn, Cu, Mn, P, I, Ni, Ca, K aj.) a vitamínů C, B1, B2 a PP, potřebné kalorie, proteiny a jsou téměř bez tuku (0,1%) a vlákniny (2,5%). Důležitý je vysoký obsah pro oragnismus důležitého draslíku. Jejich pěstování je výhodné, neboť rostou rychle. Bramborová pole rodí více tun a více kalorií na hektar, než pole osázená jinou plodinou. Celosvětový průměr je třináct a půl tuny z hektaru, což je čtyřikrát více než u rýže a pětkrát více než u pšenice. V tropických oblastech je možné sklízet brambory už po dvou měsících. Daří se jim téměř všude – od pouští, přes horské oblasti na Jávě, po blátivá pole studeného Skotska. Brambory, kromě rozsáhlé výrovb škrobu, mají využití v kosmetice i lidovém lékařství. Obsahuji „alatoin“ – dusíkatou látku s hojivými účinky urychující regenerační procesy v organismu, v kosmetice jako např. při ošetření popraskaných rukou jejich odvarem.

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Lilek_brambor