Avatar uživatele
Zlatý

Je rozdíl v délce přípravy jídla na normálním vařiči a na tý keramický desce?

Někdo mi říkal že ta keramická deska je o 30% nebo 50% rychlejší, znamená to tedy že když je v receptu napsáno třeba "vařte 20 minut" tak na keramickým vařiči to mám vařit jen 15 nebo 10?
Doplňuji:
klumprt: takže jsou to kecy, že to šetří energii? resp. že tu energii to šetří jen do chvíle než se obsah nádoby dostane do varu, což znamená rozdíl max. několika (desítek) vteřin?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Stříbrný

Ta voda v tom hrnci bude při varu v běžném atmosférickém tlaku mít pořád jenom 100°C, i kdybys ji zahříval termonukleární reakcí. Takže se nic nemůže uvařit rychleji. Leda v papiňáku, kde je vyšší tlak.

Ta vyšší rychlost nejspíš znamená kratší dobu zahřátí neboli uvedení vody k varu. Myslím, že nejrychlejší v tomto směru jsou indukční desky.
Doplňuji:
Ty tepelné ztráty vznikají tak, že teplo z plotny nebo z plynového hořáku uniká mimo hrnec do prostoru. U plynu je to zcela zřejmé, že plamen ohřívá vzduch, který stoupá kolem hrnce nahoru. Podobně je u malého hrnce postaveného na velkou elektrickou plotnu. Kromě toho jakmile dovaříme na elektrice, a vypnem sporák, plotna je stále horká a hřeje zbytečně - je vhodné pokud možno nechávat po vypnutí sporáku hrnec tzv. "dojít". Tyhlety tepelné úniky tak docela úniky nejsou. Teplo zůstává v kuchyni, což ale na druhé straně v červencovém vedru stejně neoceníme.

Úplně nejlepší je indukční deska. Nevím úplně přesně jak to funguje, ale zahřívá nikoli plotnu, ale přímo dno hrnce. Dokáže to velice rychle a nevyrábí žádné jiné teplo než to které zůstává v hrnci. Po sundání hrnce z plotny, hřeje i indukční deska, ale to jde o teplo, které předal hrnec plotně. Nikoli o teplo z vychládající spirály, která se předtím musela rozpálit do ruda pomocí iks kilowattů.

V rámci klasických elektrických sporáků je ta sklokeramická deska lepší pouze v tom, že je rovná a dokáže se líp (větší plochou) dotýkat rovného dna hrnce.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Nejde pouze o rychlost uvedení k bodu varu. Sklokeramická deska má rovnější plochu a tím je zajištěna vyšší účinnost přenosu tepla mezi vařičem a nádobou (hrncem).


Avatar uživatele
Bronzový

Reaguji na doplnění: Nejsou to kecy, voda se nejen rychleji přivede do varu, ale i potom je zapotřebí na jeho udržení nižší stupeň (méně elektřiny).


Avatar uživatele
Stříbrný

vařta 20 min, znamená VAŘIT 20 min, ne to mít na sporáku položené 20 minut tj. začínáš měřit čas od okamžiku, kdy začne vřít voda!!!...
a jednoduchá finta jak to urychlit je, nalít na to co nejteplejší vodu, nejlépe rovnou vařicí z konvice...

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.