Odpověděl/a – 12.září 2:25
Ta voda v tom hrnci bude při varu v běžném atmosférickém tlaku mít pořád jenom 100°C, i kdybys ji zahříval termonukleární reakcí. Takže se nic nemůže uvařit rychleji. Leda v papiňáku, kde je vyšší tlak.
Ta vyšší rychlost nejspíš znamená kratší dobu zahřátí neboli uvedení vody k varu. Myslím, že nejrychlejší v tomto směru jsou indukční desky.
Odpověděl/a – 12.září 11:07
Ta voda v tom hrnci bude při varu v běžném atmosférickém tlaku mít pořád jenom 100°C, i kdybys ji zahříval termonukleární reakcí. Takže se nic nemůže uvařit rychleji. Leda v papiňáku, kde je vyšší tlak.
Ta vyšší rychlost nejspíš znamená kratší dobu zahřátí neboli
uvedení vody k varu. Myslím, že nejrychlejší v tomto směru jsou
indukční desky.
Doplňuji:
Ty tepelné ztráty vznikají tak, že teplo z plotny nebo z plynového
hořáku uniká mimo hrnec do prostoru. U plynu je to zcela zřejmé, že
plamen ohřívá vzduch, který stoupá kolem hrnce nahoru. Podobně je
u malého hrnce postaveného na velkou elektrickou plotnu. Kromě toho jakmile
dovaříme na elektrice, a vypnem sporák, plotna je stále horká a hřeje
zbytečně – je vhodné pokud možno nechávat po vypnutí sporáku hrnec
tzv. „dojít“. Tyhlety tepelné úniky tak docela úniky nejsou. Teplo
zůstává v kuchyni, což ale na druhé straně v červencovém vedru stejně
neoceníme.
Úplně nejlepší je indukční deska. Nevím úplně přesně jak to funguje, ale zahřívá nikoli plotnu, ale přímo dno hrnce. Dokáže to velice rychle a nevyrábí žádné jiné teplo než to které zůstává v hrnci. Po sundání hrnce z plotny, hřeje i indukční deska, ale to jde o teplo, které předal hrnec plotně. Nikoli o teplo z vychládající spirály, která se předtím musela rozpálit do ruda pomocí iks kilowattů.
V rámci klasických elektrických sporáků je ta sklokeramická deska lepší pouze v tom, že je rovná a dokáže se líp (větší plochou) dotýkat rovného dna hrnce.