Avatar uživatele
Registrovaný

Je riskantní připravovat jídlo ze syrových vajec?

Chci si udělat tiramisu, ale trochu se bojím použití syrových vajec nakoupených v supermarketu. Koleduju si o salmonelózu nebo o další nemoci?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Pokročilý

Osobně bych se použití syrových vajec (nejčastěji žloutků pro majonézu nebo jiná jídla) z kupovaných vajec nebál, protože v českých chovech jsou poměrně přísné kontroly.
Uvádím i citaci ze zdroje:
Klasické salmonely obligátně pronikají pouze do kachních vajec. Do slepičích se dostanou jen během jejich omývání, kdy s vodou mohou po narušení mastného povlaku na povrchu vejce proniknout skrze skořápku. V bílku se jejich postup zastaví. Díky tomu se tyto salmonely nevyskytují ve žloutcích a u sázených vajec, vajec do skla či vajec vařených na měkko (všechny tyto úpravy obsahují tekutý žloutek a koagulovaný bílek) jsou během úpravy vcelku spolehlivě usmrceny.
Informaci, že bakterie mohou být na povrchu vajec a není se tedy třeba ničeho obávat jsem měl i z dalších zdrojů, je tedy důležité dbát na čistotu a zásady nakládání se surovinami v kuchyni.

Zdroj: http://www.med.muni.cz/salmone l/salmidx.htm

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Příprava pokrmů ze syrových vajec je vždy v jistém smyslu riskantní. Největší hrozbou je skutečně salmonelóza. Všechny zárodky nemocí, které se dají získat konzumací vajec se ničí varem, který by měl trvat alespoň 10 minut.
Vejce ze supermarketů, resp. z velkochovů, jsou samozřejmě potenciálně rizikovější.


Avatar uživatele
Registrovaný

Uvádí se, že jen jedno z 20 000 vajíček obsahuje bakterie. Hodně záleží také na tom, zda je vejce čerstvé a jak bylo skladováno. Riziko tak není příliš velké, ale musíš s ním počítat. Ale to se týká skoro každého jídla.


Avatar uživatele
Registrovaný

nebál bych se toho o nic víc, než koupené majonézy, v ní jsou též syrová vajíčka


Avatar uživatele
Pokročilý

Ano koleduješ...nezkoušela bych to!


Avatar uživatele
Registrovaný

Taky z toho mám strach, ale není nad domácí vaječný likér ze syrových vajec:-)Radím najít si někoho, od koho by bylo možné kupovat domácí vejce. Mě zásobuje babička:-))

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

elektrikář

Nesmí to být syrová kachní vejce. Uvařená jsou už sterilní.Pozor také na obaly klasické papírové platóny nesmněly do hotelové kuchyně.Museli jsme vystavět samostatný sklad na vejce a dát tam lednice. Pochopil jsem to později když jsme pracoval na zakázce v drůbežárně. Klece se válely venku po dvoře kam mohly myši a ptáci.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 844
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.