Avatar uživatele
Pokročilý

je náročné si doma udělat vlastní tatarskou omáčku nebo kečup?

mamka mi říkala, že dřív když tatarka v obchodech nebyla, tak si ji dělali doma a byla výborná, ale že je to pracné a je tam riziko s těmi vejci.. zkoušeli jste to někdy? a co kečup nebo třeba hořčice? nevím jestli by to šlo

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Tatarku jsem párkrát dělala i já a pracná mi vůbec nepřišla - otázka několika minut. Přesný množství surovin ti už neřeknu... ale základ je z vajíček, do nich tyčovým mixérem vešlehat olej a hořčici, až to má náležitou konzistenci a barvu. Pak dochutit /sůl, cukr, možná i kapku octa/ a nakrájet nadrobno nakládaný okurky. Výborná a nějakej strach z vajíček se může jít bodnout... :o}
Kečup se taky dá, máma ho dělávala hodně dlouho, ale u toho jsem nikdy nebyla.
Doplňuji:
Pokud si ještě dobře vzpomínám, tak tam byl fígl právě s tím olejem - aby se to dobře našlehalo, přilívá se vedle zapnutýho tyčovýho mixéru pomalu a rovnou se vešlehává.
A zapomněla jsem na nakrájenou cibuli a koření. Zkus ten recept od Ondry - vypadá dobře :o}

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Možná by se hodil nějaký recept, ale odzkoušený ho nemám, některým chutná a některým zase ne.
Možná ho ale vyzkouším :)
http://www.recepty.cz/…


Avatar uživatele
Zlatý

Mamka má pravdu, tatarská omáčka nebyla, ale majonéza ano, takže ta se nemusela dělat doma. Do majonézy se přidá jogurt, nebo zakysaná smetana, na jemno nakrájené okurky a cibule ( já ji spařuji), sůl, pepř mletý, hořčice, trošku cukru. Přesné množství se určit nedá, dělá se to podle vlastní chuti. Kečup má smysl dělat doma když jsou vlastní, nebo levná rajčata. Předpisů bude na netu určitě dost.


Avatar uživatele
Zlatý

Já to tak dělám! Tedy co se tatarky a kečupu týká. Hořčici kupuji tradiční francouzskou a ta je tak vychytaná, že domácí ani není zapotŕebí.
Na tatarku potřebuješ domácí majonézu (žloutek - o jehož původu a mládí nemáš pochyby- musí být pokojové teploty - stejné jako olej/to je opravdu důležité, jinak se srazí - špetku soli, trochu citronové šťávy nebo octa - vyšlehej metličkou a postupně pramínkem přilévej olej (slunečnicový). Na jeden žloutek spotřebuji asi 1dcl oleje. Nakonec přidej nadrobno nakrájené kyselé okurky, cibulku (já dávám spařenou, není tak ostrá), nařeď lákem z okurek, lze přidat trochu hořčice. Já dávám trochu vinného octa s estragonem. Můžeš tak krásně kontrolovat hustotu.

Kečup dělám v létě z hodně vyzrálých, masitých rajčat, která rozvařím, propasíruji a dochutim solí, cukrem a octem (střídám různé druhy) a steriluji.
Nepřijde mi to nějak složité a hlavně opravdu vím, co tam dávám. Spíš je to o tom, že je všeho dnes až moc a jedinec zlenivěl. Pro mě je ale ta "výroba" nutná nejen z důvodu mlsnosti, ale je to také dokonalá relaxace a dobrý pocit, když pak chutná.


Avatar uživatele
Zlatý

Tady je recept bez vajíček,sice jen na majonézu,ale to ostatní,co tady radí ostatní, si tam domíchej -

http://recepty.vareni.cz/…


Avatar uživatele
Zlatý

Tahleta majonéza je skvělá a velmi rychlá a tatarskou omáčku z ní lze udělat velice snadno.Stačí do hotového produktu vmíchat nadrobno nakrájenou cibuli,nejlépe ty bílé konce z cibule s natí a nadrobno nakrájený okurek.Potom jen doladit třeba okurkovým lákem.Jinou už nedělám.
http://www.cuketka.cz/…


Avatar uživatele
Pokročilý

Avatar uživatele
Zlatý

Tatarka náročná není vůvbec a ochutíš si ji tak, jak vám doma chutná nejvíc.
Domácí kečup mi nechuntá, ale teď dostanu vzorek a tak se uvidí :).

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.