Avatar uživatele
Pokročilý

je lepší rýže nedovařená nebo převařená ???

Když to vezmu jako hodnotu toho pokrmu , protože radši jí kapánek nedovařím a je tvrdší než když je převařená to jí rovnou splachuji do záchodu ...

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Rýže může být jen lehce nedovařená, protože teplem uvnitř zrna ještě sama "dojde", když ji necháš nakonec propařit. Já ji pak ještě propláchnu studenou vodou, aby se zbavila přebytečného škrobu a je pak krásně sypká. Ono také záleží na tom, jakou používáš. Nejlevnější druhy jsou namíchané z několika sběrů (často i z různých let) a rýže není jednodruhová - pak se stane, že jsou některá zrna nedovařená a jiná se hned rozpadnou. Nejčastěji vařím jasmínovou nebo basmati rýži. Hovoříme ale spíše o loupané rýži, ta se vaří častěji. Neloupaná - Natural - se vaří o něco déle (kvůli slupce) a rozhodně je chuťově výraznější a výživově hodnotnější. Rozvařená rýže má také vyšší glykemický index (stejné jako u těstovin) - pozor na to u cukrovkářů.
Jsem zásadně proti tomu, používat rozvařenou rýži na rizoto - akorát vyrobíš další hnus, blátivou patlanici jako ze špatné školní jídelny nebo z nemocnice. Rýže na rizoto se restuje a postupně se dolévá vývar a víno - a pořád se míchá. Nakonec trocha parmazánu - a to je něco jiného! Rizoto je pak krémové a rýže chutná - ne česká praktika: zbyla mi rejže, tak ji promíchám se zbylým kuřetem a posypu to sejrem... Fujtajxl....:-( Arborio je lepivá sama o sobě - ta se hodí na rizoto, protože krásně váže tekutinu.
Rozvařenou rýži můžeš použít tak akorát jako "pojidlo" do zeleninových, rýžových nebo masových karbanátků, plněných zelných nebo vinných listů, paprik. Dost dobré jsou i sýrové placičky nastavené rýží - podávané k zeleninovému salátu. Kaši bych z ní také nedělala, protože jde o rýži vařenou ve vodě (na kaši se má vařit v mléce nebo ve smetaně) a to ti ji pak také na věky zhnusí. Varianta rozvařené rýže psí (hlavně s vařenými játry mrkví) se mi líbí nejvíc. Také vím, že odezva strávníků je velice pozitivní! :-)))

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Popravdě nemusím ani jedno, když se ,ale rýži podaří rozvařit tak se z ní nechá udělat rýžová kaše. Jak sladké moc nemusím, jednou do roka se to nechá přežít, nebo se prostě postarají o konzumaci hafani a ty u toho "mlaskaj jak plochej řemen"


Avatar uživatele

Tak v tom případě kupujte Parbolidku a máte po dilema.
Takhle to je asi nejvíc rýže vyhozená nebo spláchnutá.
Pokud už rýži převaříte, tak z ní zkuste udělat rizoto, tam to tolik vadit nebude.


Avatar uživatele
Zlatý

Kupuji parboleid od Lagris a ještě se mi nepodařilo ji převařit nebo nedovařit.
Ale kdybych si měla vybrat, pak nedovařenou. Ne kvůli chuti, ale z výživovové hodonoty. Stejně bych asi musela mít véééélký hlad :-)


Avatar uživatele
Bronzový

Kolik lidí,tolik chutí a názorů.Jedna je pro někoho nedovařené a pro druhého ta samá převařená.Já to vidím v naší kuchyni,kde vaříme cca 100 obědů.Ale mají pravdu kolegové - záleží na druhu.Některá se nepřevaří a vypadá jako nedovařená a má také větší výživnou hodnotu - protože má ponechanou slupku,obal zrna.Ta nejlevnější je i nedovařená už blátivá,protože je čistě oloupaná a ještě upravovaná. Tím také ztratila většinu své hodnoty,protože té je právě v obalu nejvíce.Jako třeba u jablka.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 845
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 496
Zlatý marci1 482
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.